Eksperts: Ukraina izdomājusi komisku skaidrojumu gāzes cenu pieaugumam

© из личного архива Константина СимоноваСимонов Константин, генеральный директор Фонда национальной энергетической безопасности
Симонов Константин, генеральный директор Фонда национальной энергетической безопасности  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukraina ir gatava būtiski pārmaksāt tirgotājiem Eiropā par Krievijas gāzi, nevis iegādāties to pa tiešo, uzskata eksperts Konstantins Simonovs.

RĪGA, 3. novembris – Sputnik. Kijevas tiešie zaudējumi Krievijas gāzes tranzīta samazināšanās rezultātā 2020. un 2021. gadā atbilstoši sastādīs 0,6 un 0,9% no iekšzemes kopprodukta, vēsta Ukrainas Nacionālā banka.

Газодобывающее предприятие компании Укргаздобыча во Львовской области - Sputnik Latvija
Ukrainā organizētajās mācībās izspēlēts Krievijas gāzes tranzīta apturēšanas scenārijs

Saskaņā ar regulatora bāzes scenāriju piegādes saruks no aptuveni 90 miljardiem šogad līdz 50 miljardiem 2020. gadā un 30 miljardiem 2021. gadā. Pie tam regulators pieļāva, ka iespējami arī alternatīvi scenāriji, kas paredz gan tranzīta palielināšanos, gan samazināšanos, informēja Sputnik Lietuva.

Intervijā radio Sputnik Nacionālās enerģētiskās drošības fonda ģenerāldirektors Konstantins Simonovs pastāstīja, ka Ukraina pelna uz tranzīta rēķina miljardiem dolāru gadā, vienlaikus vienkāršojot tranzītu uz saviem austrumu apgabaliem.

"Patiesībā maksājumu zudums par tranzītu nebūs vienīgā zaudējumu izpausme. Tā ir labi pazīstama un viegli aprēķināma – aptuveni 2,5-3 miljardus dolāru gadā Ukraina vienkārši nopelna uz tranzīta rēķina. Patiesībā zaudējumi būs lielāki, jo Ukraina izmanto Krievijas gāzes tranzītu ar mērķi vienkāršot gāzes tranzītu uz saviem austrumu apgabaliem. Oficiāli gāze tiek pārvadīta līdz Ukrainas un ES robežām, taču patiesībā – patērēta arī Ukrainas austrumu apgabalos. De facto gāze netiek pārvadīta līdz rietumu robežām, nebūt ne viss apjoms nonāk līdz rietumu robežai.

Oficiāli "Naftogaz" apgalvo, ka piegādājis gāzi līdz Slovākijas robežai, nodevis Slovākijai, pēc tam nopircis no Eiropas kompānijām, saņēmis atpakaļ no Slovākijas un pārsūknējis atpakaļ uz Harkovu. Tagad, ja tranzīta nebūs, Ukraina būs spiesta šo virtuālo shēmu nomainīt pret reālu – ņemt gāzi pie rietumu robežas un sūknēt uz austrumu apgabaliem," konstatēja eksperts.

Pēc Simonova domām, šķiet, komiski, kā gāzes tarifu palielināšanās rūpniecības uzņēmumiem "Naftogaz" pamato ar cenu celšanos Eiropā.

Политолог Ростислав Ищенко - Sputnik Latvija
Politologs: Rietumi vainos Ukrainu, ja gāzes tranzīta līgums netiks noslēgts

"Atteikšanās no sadarbības ar Krieviju novedīs pie gāzes cenu pieauguma. Arī tie taču ir zaudējumi Ukrainas ekonomikai. Šodien (1.novembrī – red.) stājās spēkā jaunie gāzes tarifi rūpniecības uzņēmumiem Ukrainā, un tie ir būtiski pieauguši. Smieklīgi, ka "Naftogaz" to skaidro ar cenu pieaugumu Eiropā. Arī tas atspoguļo attiecības ar Krieviju. "Gazprom" skaidro: "Mēs esam gatavi piegādāt jums gāzi par 20-25% lētāk par cenām, ko jūs saņemat Eiropā." Banāla iemesla dēļ: tur tiek pārdota tā pati Krievijas gāze, taču ar Eiropas treideru starpniecību, tāpēc tā ir daudz dārgāka. Ukraina apzināti pārmaksā un tagad palielina iekšējās cenas, motivējot to ar gāzes sadārdzināšanos Eiropā. Pie tam jebkurš cilvēks, kas strādā gāzes biznesā, zina, ka patlaban gāze Eiropā ir tik lēta, cenas ir tik zemas kā nekad dažu pēdējo gadu laikā," pievērsa uzmanību eksperts.

Ziņu lente
0