ASV izvirzījušas prasības Krievijai līguma START pagarināšanai

© Министерство обороны РФ / Pāriet pie mediju bankasРакета.
Ракета. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV valsts sekretāra vietnieks Džons Sallivans uzskata, ka Maskava ievēro START, taču pie tam būvē lielu skaitu jauna bruņojuma sistēmu.

RĪGA, 31. oktobris – Sputnik. Stratēģiskā bruņojuma ierobežošanas līguma (START) pagarināšana iespējama, ja tajā tiks iekļauti ieroči, uz ko vienošanās patlaban neattiecas, paziņoja  ASV valsts sekretāra vietnieks Džons Sallivans, informē RIA Novosti.

Uzstājoties Senāta Ārlietu komitejā debatēs, kuru gaitā politiķi izskatīja viņa kandidatūru ASV vēstnieka Krievijā postenim, Sallivans uzsvēra, ka ASV jāuzsāk atbilstošas pārrunas ar Maskavu.

Viņš konstatējka, ka līguma pagarināšana, neiekļaujot tajā jauno bruņojumu, "saistīs rokas" ASV.

"Viņi (Krievija – red.) ir investējuši stratēģiskajās bruņojuma sistēmās, uz ko, pēc viņu domām, START neattiecas. Es uzskatu, ka šis bruņojums ir jāiekļauj diskusijā," teica Sallivans.

Politiķis uzskata, ka Maskavas stratēģija ir ievērot START, taču pie tam būvēt lielu skaitu jauna bruņojuma sistēmu.

Viņš skaidroja, ka runa nav tikai par piegādes sistēmām, bet arī par lielu skaitu mazas jaudas kodoliekārtu, ko iespējams uzstādīt uz jaunajām piegādes sistēmām. Ne vienmēr tas tiek uzskatīts par statēģisko bruņojumu, taču ASV ir vienalga, vai kaujas galviņa, kas var "trāpīt Denverai vai Soltleiksitijai", būs stratēģiska, piezīmēja diplomāts.

Grib piekrāpt Krieviju

Krievijas Valsts dome un Federācijas Padome komentēja ASV valsts sekretāra vietnieka teikto. Politiķi abās Krievijas parlamenta palātās kritiski izvērtēja Sallivana ieceri. FP Aizsardzības un drošības komitejas loceklis Francis Klincēvičs norādīja, ka Krievija to nekad nepieļaus.

Путин рассказывает о переговорах с Трампом на G20 - Sputnik Latvija
Putins: New START līguma likvidācijas gadījumā pasaule kļūs bīstamāka

"Tas nozīmētu mūsu aizsardzības spēju vājināšanu," atzīmēja senators.

Viņš atgādināja, ka jau padomju laikā, kad tika noslēgts pirmais START, Krievija "atļāvusi ASV sevi piekrāpt".

"Saskaņā ar šo līgumu mēs iznīcinājām savus labākos ieročus, tādējādi paši sevi novājinājām, jo amerikāņiem parādījās priekšrocība. Tagad ASV kārtējo reizi grib piekrāpt Krieviju, novājināt, bet pēc tam kārtējo reizi apsūdzēt par līguma nepildīšanu," politiķis konstatēja. Klincēvičs pauda pārliecību, ka līdzīgs ir arī Krievijas vadības viedoklis.

"Slikts sava vārda turētājs"

Valsts domes Aizsardzības komitejas priekšsēdētāja vietnieks Andrejs Krasovs pauda viedokli, ka ASV ierosinājumam jautājumā par līgumu START diezin vai sekos reālas darbības.

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров во время презентации в Доме приемов министерства иностранных дел РФ инвестиционного потенциала Московской области. - Sputnik Latvija
Lavrovs pastāstīja ANO, kas gatavo pasauli kodolkaram un kas tajā uzvarēs

"Patlaban ASV diezin vai spēj izpildīt savas saistības. Par to var spriest ne vien Krievijas, bet arī citu valstu pārstāvji. ASV deklarē, nāk klajā ar lozungioem, taču saistības nepilda," viņš konstatēja.

Deputāts piebilda, ka Krievija nav tā valsts, kas pēc "pirksta mājiena" vienpusējā kārtībā pildīs kādus noteikumus. Pie tam viņš uzsvēra, ka Maskava ir gatava sadarbībai, taču tikai tad, ja abas puses dzird un uzklausa viena otru. Viņš atzīmēja, ka ASV izturas kā "slikts sava vārda turētājs".

"Dod vārdu un paņem atpakaļ. Tāpat kā tas bija ar līgumu INF. Neiepatikās -  apsūdzēja Krieviju un lauza līgumu," atgādināja Krasovs.

Deputāts uzskata, ka ASV cenšas visiem spēkiem izvairīties no līguma START izpildes un pagarināšanas.

2010.gadā parakstītais līgums par stratēģisko uzbrukuma ieroču skaita samazināšanu ir vienīgais spēkā palikušais līgums Krievijas un ASV starpā par bruņojuma ierobežošanu. Vienošanās termiņš beidzas 2021.gada februārī, un pagaidām ASV administrācija nav informējusi par nodomu to pagarināt.

Ziņu lente
0