Krievijas pastāvīgā pārstāvniecība ANO interesējas par ASV satelītu funkcijām

© REUTERSВид на землю с космической станции
Вид на землю с космической станции - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maskava cenšas neradīt grūtības citu valstu darbā kosmosa telpā, taču rada bažas fakts, ka ASV satelītu funkcijas nav zināmas, tie visi nez kāpēc reģistrēti kā meteoroloģiskie vai telekomunikāciju mākslīgie pavadoņi.

RĪGA, 30. oktobris — Sputnik. Krievija ir noraizējusies par orbītā nogādāto ASV mākslīgo pavadoņu grupējuma apmēriem un funkcijām, paziņoja KF pastāvīgā pārstāvja ANO vietnieks organizācijas nodaļā Ženēvā Andrejs Belousovs. Šo informāciju viņš sniedza ANO Ģenerālās asamblejas Pirmās komitejas sēdē, vēsta RIA Novosti.

"Šajā grupējumā ir vairāk nekā tūkstotis vienību, tas ir, skaitliski tā salīdzināma ar visu pārējo valstu satelītu kosmisko grupējumu," viņš precizēja.

Pie tam Belousovs konstatēja, ka Maskava cenšas neradīt grūtības citu valstu darbā kosmosa telpā, taču rada bažas fakts, ka ASV satelītu funkcijas nav zināmas, tie visi nez kāpēc reģistrēti kā meteoroloģiskie vai telekomunikāciju mākslīgie pavadoņi.

Планета Земля - Sputnik Latvija
ASV spiegu satelīti pietuvojušies Krievijas aparātiem ģeostacionārajā orbītā

Diplomāts atgādināja, ka jau XX gs. 60.-70.gados Vašingtona īstenoja virkni programmu, kuru mērķis bija "satelītu-slepkavu" izstrāde.

"To ir svarīgi paturēt prātā apstākļos, kad no ASV un to sabiedroto puses bieži izskan paziņojumi par to, ka satelītus iespējams izmantot kā ieroci," norādīja Belousovs.

Šī gada aprīlī kosmiskās aizsardzības vispasaules sistēmu pārskatā, ko laida klajā ASV fonds "Par drošu pasauli" (Secure World Foundation), bija teikts, ka amerikāņu militārie spiegu satelīti ģeostacionārajā orbītā vairākkārt slepus pietuvojušies nelielā attālumā Krievijas un Ķīnas militārajiem un civilajiem kosmiskajiem aparātiem, lai veiktu to inspekciju.

Iepriekš vēstīts, ka Krievijas kontroles līdzekļi fiksējuši amerikāņu militāro satelītu-inspektoru GSSAP intensīvu pārvietošanos.

Ziņu lente
0