Uz redzēšanos! Lielbritānija grasās deportēt Latvijas piederīgos

© AFP 2023 / DANIEL LEAL-OLIVASФлажки Британии и флаг ЕС еа фоне парламента в Лондоне
Флажки Британии и флаг ЕС еа фоне парламента в Лондоне - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja Lielbritānijā dzīvojošie Latvijas pilsoņi līdz 2021. gada neiesniegs pieteikumus pastāvīgā iedzīvotāja statusa saņemšanai, viņi var tikt deportēti, par to kārtējo reizi atgādināja Lielbritānijas ministrs drošības jautājumos Brendons Luiss.

RĪGA, 12. oktobris – Sputnik. Lielbritānijas ministrs drošības jautājumos Brendons Luiss paziņoja, ka, ja Lielbritānijā dzīvojošie Eiropas Savienības, tostarp arī Latvijas pilsoņi līdz 2021. gadam neiesniegs pieteikumu pastāvīgā iedzīvotāja statusa saņemšanai, viņi var tikt deportēti, vēsta Mixnews.lv.

Saskaņā ar Lielbritānijas Iekšlietu ministrijas rīcībā esošo informāciju, no trīs miljoniem valstī dzīvojošo ES pilsoņu aptuveni miljons vēl nav iesnieguši pieteikumus pastāvīgās uzturēšanās atļaujas saņemšanai. Luiss paskaidroja, ka nepiereģistrēti cilvēki pakļauj sevi deportācijas riskam atbilstoši migrācijas noteikumiem.

Sabiedriskā organizācija The3million, kura nodarbojas ar Lielbritānijā dzīvojošo ES pilsoņu interesēm, jau ir nosaukusi ministra paziņojumu par necienīgu un par neatbilstošu esošajai valdības nostājai.

Министр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija
Rinkēvičs uztraucies par tautiešiem Lielbritānijā

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka Latvijas ĀM aicina Latvijas pilsoņus iegūt tiesisku statusu Lielbritānijā, lai iegūtu iespēju palikt tur pēc Brexit. Diplomātijas iestādē pievērsa uzmanību tam, ka reģistrācija ir bez maksas un ir pieejama elektroniskā veidā.

Patlaban no 117 tūkstošiem Latvijas piederīgo, kas strādā un dzīvo Lielbritānijā, tikai 57 tūkstoši cilvēku ir pieteikušies pastāvīgā iedzīvotāja statusam.

Ekonomists un politikas analītiķis Aleksandrs Nosovičs intervijā pastāstīja, ka trīs miljonu ES pilsoņu deportācija no Lielbritānijas teritorijas pilnībā var notikt kā Ministru kabineta vadītāja Borisa Džonsona rosināta šantāža, tādā gadījumā miljoniem poļu, simtiem tūkstošu latviešu, lietuviešu un igauņu piespiedu kārtā atgriezīsies mājās. Un šāds scenārijs top arvien iespējamāks, uzsvēra Nosovičs.

Ja vienošanās par organizētu Lielbritānijas izstāšanos no ES tika panākta, piereģistrēties varēs līdz 2021. gada 30. jūnijam. Ja izstāšanās notiks bez vienošanās – līdz 2020. gada 31. decembrim.

Pagaidām nav skaidrs, kad un kā Lielbritānija pametīs ES, taču Latvijas diplomātijas dienests aicina Latvijas pilsoņus pēc iespējas ātrāk nokārtot visas formalitātes ar valsti, kurā viņi dzīvo.

Ziņu lente
0