FIB aģenti ASV nopratinājuši Krievijas deputāti. Politiķi var pārtraukt vizītes ASV

© Sputnik / Владимир ФедоренкоИнга Юмашева
Инга Юмашева - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV varasiestāžu rīcība: Krievijas Valsts domes deputātes Ingas Jumaševas aizturēšana un nopratinašana ir nelikumīga, un tai noteikti būs sekas, informēja senators Aleksejs Puškovs.

RĪGA, 7. oktobris — Sputnik. Krievijas Valsts domes deputātes Ingas Jumaševas dokumenti tika aizturēti Ņujorkas lidostā,  informēja Krievijas vēstnieks ASV Anatolijs Antonovs. Politiķe ieradusies valstī, lai piedalītos  starptautiskajā forumā "Rosa forta dialogs" – viņu uzaicināja nekomerciāla organizācija ASV.

Jumaševa tika lūgta ieiet atsevišķā telpā, kur vīrietis, stādījies priekšā kā FIB darbinieks, viņai uzdevis "neskaidrus un nepieņemamus jautājumus", vēsta Sputnik Igaunija.  

Stundu vēlāk FIB aģents piedāvājis deputātei iespēju turpināt sarunu kafejnīcā.

"Es nespēju iedomāties, ka mūsu kompetentās iestādes aizturētu kādu, teiksim, no Senāta vai Kongresa apakšpalātas. Teiksim, senatorus, kuri kliedza, ka neesot saņēmuši vīzu, vai tos, kuri ar vīzām ieradušies Krievijas Federācijā. Aizvestu viņus uz atsevišķu telpu, sāktu nopratināt, pēc tam atbilstošais pārstāvis ierosinātu padzert kafiju kādā restorānā Šeremetjevo apkaimē," paziņoja diplomāts.

Krievijas vēstniecība nosūtījusi Valsts departamentam protesta notu un pieprasīusi paskaisdrot situāciju.

Флаги России и США - Sputnik Latvija
Maskavā atbildēja uz Trampa vārdiem par to, ka ASV nav iemeslu strīdiem ar KF

Ārlietu ministrija norādīja, ka tā ir "kārtējā naidīgā akcija" pret Maskavu. Resors uzsvēra, ka Maskava ir dziļi sašutusi par notikušo.

"Vašingtona mērķtiecīgi atsakās izsniegt vīzas Krievijas diplomātiem un delegāciju locekļiem, kuri dodas uz ANO, bet tagad ir pievērsusies arī Krievijas likumdevējas varas pārstāvjiem – Valsts domes deputātiem. Tādām darbībām būs sekas," – Ingas Jumaševas nopratināšanu Ņujorkas lidostā komentēja Krievijas senators Aleksejs Puškovs.

Puškovs piekrita Valsts domes vicespīkerim, "Vienotās Krievijas" pārstāvim Sergejam Ņeverovam, kurš apšaubīja, vai Krievijas politiķiem būtu jāpiedalās pasākumos ASV teritorijā.

"Piekrītu Ņeverovam: vai tādos apstākļos ir jābrauc uz ASV, pūloties veidot dialogu ar valsti, kura to visiem spēkiem nevēlas?" vaicāja Puškovs.

​Iepriekš ASV varasiestādes neizsniedza vīzas vairākiem Krievijas delegācijas locekļiem, kuri plānoja piedalīties ANO Ģenerālās asamblejas darbā Ņujorkā.

Здание Министерства иностранных дел Украины в Киеве - Sputnik Latvija
Krievijas diplomāts Ukrainā pasludināts par persona non grata

Vīzas nesaņēma Valsts domes Starptautisko lietu komitejas priekšsēdētājs Leonīds Sluckis un Krievijas Federācijas Padomes Starptautisko lietu komitejas priekšsēdētājs Konstantins Kosačovs. Noraidījumu ASV pamatoja ar "tehniskiem iemesliem", taču Maskava šo skaidrojumu uzskata par nepietiekamu.

Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova nosauca notikušo par "neciešamu necieņas izpausmi" pret ANO locekļiem no ASV puses. Viņa norādīja, ka runa ir par "kārtējo nevērības izpausmi pret suverēnu valstu un starptautisko organizāciju tiesībām".

Ziņu lente
0