Ukraina parakstījusi "Šteinmeiera formulu"

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasПрезидент Украины Владимир Зеленский
Президент Украины Владимир Зеленский - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņota kārtība, kādā tiks īstenots likums par atsevišķu Doņeckas un Luganskas apgabalu īpašo statusu.

RĪGA, 2. oktobris — Sputnik. Kijeva parakstījusi "Šteinmeiera formulu", kas paredz kārtību, kādā stāsies spēkā likums par Donbasa īpašo statusu. Par to žurnālistiem pavēstīja Ukrainas prezidents Vladimirs Zeļenskis, informē RIA Novosti.

Viņš uzsvēra, ka nepieciešama formulas integrācija jaunajā likumā, "kura vēl nav".

Украинские военные рядом с реактивной системой залпового огня Град - Sputnik Latvija
Lai nezaudētu motivāciju: Latvija gatavo ukraiņu karavīrus nosūtīšanai uz Donbasu

Krievijas pilnvarotais pārstāvis kontaktu grupā par konflikta noregulēšanu Donbasā Boriss Grizlovs apstiprināja, ka saskaņota kārtība, kādā tiks īstenots likums par atsevišķu Doņeckas un Luganskas apgabalu īpašo statusu.

Viņš konstatēja, ka pusēm izdevies "pārvarēt Ukrainas delegācijas pretestību, kas iepriekšējā kontaktu grupas sēdē apturēja formulas parakstīšanu".

Pašpasludinātās Doņeckas tautas republikas ārlietu ministre Nataļja Ņikonorova savukārt norādīja, ka "Šteinmeiera formulas" saskaņošana un parakstīšana ir milzu solis uz priekšu. Viņa piebilda, ka dokumentu parakstījusi visi kontaktu grupas locekļi.

"Šteinmeiera formula" paredz mehānismu, kādā tiks īstenots likums par vietējās pašvaldības īpašo kārtību atsevišķos Doņeckas un Luganskas apgabalu rajonos. Mehānismu paredzēts ieviest vēlēšanu dienā pēc pagaidu principa. Uz pastāvīga pamata tas tiks īstenots, kad EDSO publicēs atskaiti par balsošanas rezultātiem.

Krievijas Ārlietu ministrijas viedoklis

Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova informēja: Maskava cer, ka "Šteinmeiera formulas" saskaņošana radīs atbilstošu atmosfēru Minskas protokolu tālākai īstenošanai.

"Mēs pozitīvi novērtējam kontaktu grupas saskaņoto Donbasa īpašā statusa ieviešanas mehānismu un spēku un līdzekļu atvilkšanu minētajos rajonos," teica Zaharova.

Deputāta viedoklis

Krievijas Valsts domes Starptautisko lietu komitejas loceklis Sergejs Žeļezņaks uzskata, ka "Šteinmeiera formula" ļaus nobīdīt Minskas procesu no vietas un veicinās dialoga atsākšanu "Normandijas formāta" ietvaros.

Žeļezņaks atzīmēja, ka līdz šim ilgstošie mēģinājumi aicināt Kijevu pildīt Minskā panākto vienošanos nav vainagojušies panākumiem, un Rietumi cenšas nevis ietekmēt Kijevu, bet gan nepamatoti apsūdz Krieviju par spriedzes saglabāšanos Ukrainas austrumos.

"Neapšaubāmi, Krievija atbalsta jebkādu progresu konflikta noregulēšanā Donbasā," uzsvēra deputāts.

Viņš piezīmēja, ka visi parakstītie punkti, tostarp arī par Donbasa īpašo statusu un spēku atvilkšanu ir jāizpilda pilnā apjomā.

Pirmkārt, tas attiecas uz Kijevu, kas vairākkārt parakstījusi dažādas vienošanās, taču nav atradusi laiku tās izpildīt, pievērsa uzmanību Žeļezņaks.

Vienošanās negatīvs novērtējums

Savukārt Ukrainas bijušais prezidents Petro Porošenko pauda pārliecību, ka "Šteinmeiera formulas" parakstīšana Donbasa aspektā novedīs pie Krievijai noteikto sankciju atcelšanas.

"Šīs Krievijas izcelsmes formulas parakstīšana faktiski nozīmē pret Krieviju vērsto sankciju pavājināšanu vai pat atcelšanu," klāstīja Porošenko savā video uzrunā, ko publicēja Facebook.

"Mēs uzsveram, ka nekad to nepieļausim, mēs solidarizēsimies ar akcijām un aicinājumiem, kas šodien skan starp veterāniem, mēs neļausim iznīcināt Ukrainas valsti," viņš piebilda.

Ziņu lente
0