Krievijas admirālis pastāstīja, kāpēc Maskava kontrolē NATO manevru rajonus

© Пресс-служба Минобороны РФ / Pāriet pie mediju bankasОблет акватории Черного моря в дни учения стран НАТО Sea Breeze-2019
Облет акватории Черного моря в дни учения стран НАТО Sea Breeze-2019 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais Baltijas flotes komandieris pastāstīja, ka NATO manevru rajoni tiek slēgti, lai izvairītos no incidentiem, tostarp, ar mērķi mazināt risku – šaušanas mācību laikā raķetes var trāpīt civilajiem kuģiem vai lidmašīnām.

RĪGA, 24. septembris — Sputnik. Krievijas kara flotes kuģi netraucē NATO valstīm un Ukrainai organizēt mācības Melnajā jūrā: to rajoni tiek slēgti, lai izvairītos no incidentiem, aģentūrai RIA Novosti pastāstīja Bijušais Baltijas flotes komandieris admirālis Vladimirs Valujevs.

Iepriekš ASV ģenerālis, bijušais ASV sauszemes spēku komandieris Eiropā Bens Hodžess intervijā Ukrainas izdevumam "Segodņa" paziņoja, ka Krievija "bloķē NATO mācības".

Kad alianses spēki informē par mācību organizācijas vietām Melnajā jūrā, Krievijas Federācija tiem it kā bloķējot piekļuvi, viņš apgalvoja un atzīmēja, ka NATO jāpaplašina spēki reģionā "kuģniecības brīvības nodrošināšanai".

"Amerikāņu ģenerālim, pirms sniegt tamlīdzīgus paziņojumus, nāktos iepazīties ar kaujas operatīvās sagatavošanās noteikumiem: rajons neitrālajos ūdeņos, kur notiek mācības, kā arī gaisa telpa virs tā tiek slēgta, - tiek norādītas rajona koordinātas un slēgšanas laiks," konstatēja Valujevs.

Admirālis pastāstīja, ka NATO manevru rajoni tiek slēgti, lai izvairītos no incidentiem, tostarp, ar mērķi mazināt risku – šaušanas mācību laikā raķetes var trāpīt civilajiem kuģiem vai lidmašīnām.

Komentējot Hodžesa teikto par Krievijas Melnās jūras flotes kuģu veikto Odesas "pagaidu blokādi", Valujevs uzsvēra, ka Krievijas kuģi nekad nav apdraudējuši Ukrainas ostas pilsētu.

"Tam nav nekāda sakara ar Odesu – tai ir 12 jūdzes teritoriālo ūdeņu, neviens uz tiem nepretendē, neviens tajos neplāno ieiet. Mācību rajoni parasti atrodas tālu no ostām, kuras apmeklē civilie kuģi," atzīmēja admirālis.

Novērošana ir nepieciešama

Savukārt Melnās jūras flotes bijušais komandieris admirālis Komojedovs (viņš komandēja floti laikā no 1998. līdz 2002. gadam) pastāstīja, ka NATO mācību novērošana, tāpat kā alianses JKS centieni novērot Krievijas JKF manevrus, ir parasta prakse.

"NATO pieteikto mācību tēma parasti neatbilst reāli izspēlētajiem uzdevumiem, tāpēc mums ir jānovēro to gaita. Gan NATO, gan arī mūsējo mācību laikā pretējā puse sāk radiotehnisko izlūkošanu, tas ir dabiski," viņš uzsvēra.

Admirālis informēja, ka novērošanas laikā Krievijas kuģi netraucē NATO un alianses sabiedroto mācībām: "Tas nenozīmē, ka mēs plānojam traucēt alianses mācības – mēs vienkārši mierīgi novērosim vai manevrēsim nomaļus."

Ziņu lente
0