ANO ģenerālsekretārs pastāstīja par graujošo konfliktu starp cilvēkiem un planētu

© REUTERS / Lisi NiesnerГенеральный секретарь ООН Антониу Гуттереш
Генеральный секретарь ООН Антониу Гуттереш - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Antoniu Guterešs konstatēja, ka viņa paaudze ir cietusi neveiksmi cīņā par taisnīgumu pasaulē un planētas aizsardzību.

RĪGA, 22. septembris - Sputnik. Pirmo reizi vēsturē izcēlies nopietns konflikts starp cilvēkiem un planētu, konstatēja ANO ģenerālsekretārs Antoniu Guterešs, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Sesdien ANO notika jaunatnes klimata samits. Pasākums tika organizēts ANO Klimatiskā samita priekšvakarā, kas ieplānots 23.septembrī. Foruma galvenais mērķis – vienoties par siltumīcas gāzu izmešu samazināšanu. Ogļskābās gāzes izmešu samazināšanu regulē Parīzes konvencija, kas tika noslēgta 2015.gadā, taču no 197 valstīm, kas to parakstīja, tikai 12 apstiprinājušas savus mērķus CO2 izmešu samazināšanas jomā.

Пчелы на пасеке - Sputnik Latvija
Viedoklis
Pasaule aprēķina zaudējumus bišu masveida bojāejas rezultātā

"Mums ir bijuši konflikti starp tautām tūkstošiem gadu kopš cilvēku rases rašanās brīža. Taču pirmo reizi ir izcēlies nopietns konflikts starp cilvēkiem un dabu, starp cilvēkiem un planētu. Tas būs absolūti nāvējoši mūsu nākotnei," teica Guterešs.

Ģenerālsekretārs precizēja, ka starp svarīgākajiem jautājumiem ir ne tikai ledāju kušana un koraļļu izzušana. Pēc Gutereša domām, liela problēma ir cilvēku ciešanas un bojāeja klimata pārmaiņu rezultātā.

Savā uzrunā jauniešiem ģenerālsekretārs atzīmēja viņu darbības lielo nozīmi. "Aicinu jūs turpināt, aicinu jūs saglabāt aktivitāti un vairāk saukt pie atbildības manu paaudzi," viņš teica.

Guterešs konstatēja, ka viņa paaudze ir cietusi neveiksmi cīņā par taisnīgumu pasaulē un planētas aizsardzību.

"Man ir mazmeitas. Un es gribu, lai manas mazmeitas dzīvotu uz dzīvībai piemērotas planētas," piebilda Guterešs.

Viņš atzina, ka viņa paaudzei jāuzņemas atbildība, un tagad jauniešiem jāprasa atbilde vecākajiem, lai netiktu nodota cilvēces nākotne.

Ziņu lente
0