Briselē notikusi trīspusēja tikšanās gāzes tranzīta jautājumā: ko piedāvāja Krievija

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasГазопровод
Газопровод - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas enerģētikas ministrs Aleksandrs Novaks apkopoja rezultātus, ko nesusi trīspusējā tikšanās Briselē par turpmāko gāzes tranzītu cauri Ukrainai, un pastāstīja par Kijevai izteikto piedāvājumu.

RĪGA, 20. septembris — Sputnik. Briselē aizritēja trīspusējās konsultācijas gāzes piegādes jautājumā, kurās piedalījās Krievijas, Ukrainas un Eiropas Komisijas pārstāvji. Maskava piedāvāja Kijevai pagarināt pašreizējo degvielas tranzīta kontraktu. KF enerģētikas ministrs Aleksandrs Novaks konstatēja, ka Krievija ir gatava rezervēt tranzīta jaudas no 2020.gada, ja Ukraina "iekļaus savā likumdošanā Eiropas normas", vēsta Sputnik Igaunija.

Pie tam A.Novaks atzīmēja, ka tanzīta vienošanos iespējams pagarināt uz laiku, kas nepieciešams, lai Kijeva iekļautu ES likumdošanas normas Ukrainas valsts tiesiskajā sistēmā.

Акции с требованием включить отопление в городах Украины - Sputnik Latvija
Naftogaz paskaidroja savu pozīciju tranzīta līgumā ar Krieviju

Politiķis uzsvēra, ka 2020.gadā patērētāji Eiropā saņems visu  līgumos paredzēto gāzi no Krievijas.

Apkopojot trīspusējās tikšanās rezultātus, ministrs norādīja, ka tā bijusi konstruktīva, informēja RIA Novosti.

Komentāros žurnālistiem viņš atklāja, ka pārrunu gaitā tika apspriesti arī iespējamie gāzes piegādes apjomi un jautājums par tiesā izskatāmajiem "Naftogaz" un "Gazprom" strīdiem.

Noslēgumā Krievijas enerģētikas ministrs izcēla visu tikšanās dalībnieku pozitīvo noskaņojumu un pauda pārliecību, ka visām problēmām tiks rasts risinājums. Nākamais pārrunu posms formātā "Krievija-Ukraina-ES" notiks pēc mēneša.

Pašreizējie līgumi par Krievijas gāzes piegādi un tranzītu cauri Ukrainai uz Eiropas Savienību beidzas 2019.gada nogalē. Līdz šim nekas nav zināms par degvielas tālāko piegādi.

Trīspusējās konsultācijās šī gada janvārī EK ieteica Maskavai un Kijevai noslēgt jaunu tranzīta līgumu uz desmit gadiem.

Cita starpā tika pausts viedoklis, ka tranzīta apjomiem jābūt pievilcīgiem, tostarp arī investoriem, kuri piedalās Ukrainas gāzes transporta sistēmas modernizācijā. Komentējot EK ierosinājumu, Krievija norādīja, ka līgumam jābūt komerciāli interesantam no KF viedokļa.

Ziņu lente
0