Militārām vajadzībām: ASV atbloķējušas līdzekļus Ukrainas atbalstam

© Sputnik / Николай Лазаренко / Pāriet pie mediju bankasФлаги США и Украины
Флаги США и Украины - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vašingtona atvēlēs aptuveni 400 miljonus dolāru bruņojuma un militārās tehnikas iegādei Ukrainas Bruņotajiem spēkiem. Kremlis ir pārliecināts, ka šis solis neveicinās mieru Donbasā.

RĪGA, 14. septembris — Sputnik. Ar ASV prezidenta Donalda Trampa rīkojumu iesaldētie līdzekļi, ko Kongress piešķīra militārajai palīdzībai Ukrainai, ir atbloķēti. Pēc Krievijas domām, Kijevas militārisko centienu ārējs finansējums tikai veicina bruņotā konflikta eskalāciju Donbasā, vēsta Sputnik Igaunija.

Prieku par notikušo sociālajos tīklos pauda Ukrainas vēstniecība Vašingtonā. Diplomātu rīcībā esošā informācija liecina, ka Ukrainas karavīru atbalstam poaredzēta summa 391,5 milj. dolāru apmērā.

Ukrainas parlamenta V-VII sasaukumu deputāts Vladimirs Oļeiņiks - Sputnik Latvija
Ukrainas politiķis: par karu ar Krieviju Ukrainā sapņo tikai pustrakie

Runa ir par 250 miljoniem dolāru no Pentagona budžeta programmas "Iniciatīva palīdzībai Ukrainai drošības jomā" un 115 miljoniem dolāru Valsts departamenta programmas "Starptautiskais militārais finahnsējums" ietvaros no 2019.gada budžeta, kā arī 26,5 miljoniem dolāru no šīs pašas programmas no 2018.gada budžeta.

Plānots, ka šie līdzekļi tiks novirzīti bruņojuma un militārās tehnikas iegādei, kā arī pakalpojumu sniegšanai. Vašingtona jau ir informējusi, ka apņēmusies pildīt visas agrākās saistības, kas paredz militāro palīdzību Ukrainai.

Vispirms labāk pārbaudīt

Iepriekš vēstīts, ka augusta nogalē ASV prezidents Donalds Tramps deva rīkojumu "iesaldēt" finansiālos līdzekļus, kas iepriekš tika piešķirti militārās palīdzības sniegšanai Ukrainai.

ASV prezidenta lēmums bija pamatots ar viņa vēlmi noskaidrot, cik efektīvi Kijeva izmanto naudu, ņemot vērā Vašingtonas intereses. Līdz pārbaudes beigām līdzekļi tika "iesaldēti". Savukārt ASV Senāts pauda gatavību atjaunot palīdzību, ja Tramps to atcels.

Karam domāta nauda pie miera nenovedīs

Maskava jau vairākkārt ir norādījusi, ka Kijevas militārisko centienu ārējs finansējums tikai veicina bruņotā konflikta eskalāciju Donbasā.

Krievijas un ASV karogi - Sputnik Latvija
Amerikāņu žurnāls izdomājis, kā "salabt" Vašingtonai un Maskavai

Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs norādīja, ka naudas piešķiršana Ukrainai dažādu bruņojuma sistēmu iegādei rada šķēršļus Minskas protokolu īstenošanai. Baltā nama politiku attiecībās ar Ukrainu kritiski vērtē arī vairāki politiķi Savienotajās Valstīs.

Piemēram, senators no Virdžīnijas štata Ričards Bleks aicināja valdību nepiedalīties "strīdos pie Krievijas robežas". Politiķis pauda bažas par ieroču piegādēm Kijevai. "Jo vairāk ieroču jūs piegādājat, jo vairāk ieroču ražotāji vēlas karu," viņš uzsvēra.

Ziņu lente
0