Kā uzvesties lidmašīnā: kas tracina stjuartes

© Sputnik / Vitaly Ankov / Pāriet pie mediju bankasПервый рейс авиакомпании "Вим Авиа"
Первый рейс авиакомпании Вим Авиа  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Noskaidrojies, kādus pasažierus un par ko ne acu galā necieš stjuartes. Viņas pastāstīja arī par galvenajiem labā toņa noteikumiem lidmašīnā.

RĪGA, 8. septembris – Sputnik. Stjuartes uzdevums vienmēr ir plati smaidīt, lai arī dažkārt tas nemaz nav tik vienkārši. Lidmašīnu pasažieri mēdz būt dažādi. Sputnik Baltkrievija sarunbiedres pastāstīja, ka bieži vien ir spiestas samierināties ar bezkaunību un "kolhoznieku" manierēm, pasažieru uzmanības deficītu, riebīgu noskaņojumu un tā tālāk.

Kā izturēties lidmašīnā? Stjuartes pastāstīja, kas viņas tracina pasažieru uzvedībā.

Bezmaksas siera mīļotāji

Самолет в небе. Архивное фото - Sputnik Latvija
Stjuarte pastāstīja, kā izvēlēties labāko laiku lidojumam

Nereti reisā gadās cilvēki, kas dievina visu, par ko nav jāmaksā – dzērienus, uzkodas. Atklāti sakot, daudzas stjuartes uzskata no par "kolhoznieku" manieri: mums nemaz nav žēl ledeņu saviem pasažieriem, vienkārši ir neveikli vērot, kā nopietns, pieaudzis vīrietis sagrābj uzreiz trīs saujas un drudžaini sabāž pa kabatām.

Šajā pašā kategorijā var iekļaut cilvēkus, kuri pērk vislētākās biļetes un pēc tam mēģina pārsēsties uz labākām vietām. Tas taču ir tas pats, kā vilcienā nopirkt vietkartes biļeti, bet pēc tam iekārtoties kupejā. Vai nopirkt kino biļeti parastajā vietā, bet pēc tam apsēsties VIP vietā. Vai tad jūs tā rīkojaties?

Niķīgie

Nereti stjuartes sastopas ar provokatoriem – tie ir cilvēki, kuri, padzirdējuši frāzi "piesprādzējiet siksnas", atsprādzē tās; viņi staigā pa salonu, kad to darīt aizliegts, un ignorē jebkādu drošības tehniku, bet stjuarti it nemaz neņem par pilnu.

Tādus pasažierus stjuartes iekļauj kategorijā "bērni bez vecākiem" un pret mēģinājumiem izsmelt pacietību izturas iecietīgi. Stjuarti nav nemaz tik viegli sakaitināt – tāds ir viņu darbs.

Nekauņas, kuri cieš no uzmanības deficīta

Bieži vien īpašu uzmanību pieprasa cilvēki, kuri baidās no lidojumiem: viņi pastāvīgi sauc stjuarti, lai pēc viņas noskaņojuma kontrolētu stāvokli lidmašīnā. Pret viņiem nav nekādu pretenziju, gluži pretēji, stjuartes parasti visiem spēkiem cenšas mazināt viņu pārdzīvojumus.

Taču ir arī citādi pasažieri – tie, kuriem lidojums dāvā papildu iespējas sajust pašam savu nozīmi (it īpaši, ja viņi lido biznesa klasē). Viņi uzskata, ka stjuarte ir viņu personīgā kalpone, un demonstrē to. Viņi aizmirst, ka lidmašīna nav pieczvaigžņu viesnīca. Šķiet, šīs kategorijas pasažieri tracina visvairāk.

Cilvēki, kam nav zināms, kā uzvesties lidmašīnā

Стенд авиакомпания Turkish Airlines - Sputnik Latvija
Divus vārdus pateica krieviski: latviešu dziedātājs sūdzas par Turkish Airlines stjuartiem

Ir vairāki vienkārši noteikumi, kas zināmi audzinātiem cilvēkiem, kuri bieži lido un vēlas uzvesties lidmašīnā pareizi. Piemēram, lielas somas jānoliek uz bagāžas plaukta (un jāaizver durtiņas!), bet mazās jāatstāj zem sēdekļa.

Nevajag lēkt kājās un atvērt bagāžas plauktu tūlīt pēc piezemēšanās, kamēr lidmašīna vēl pārvietojas – smagā soma var nokrist uz galvas jums vai kādam citam, jūs pats spēcīga grūdiena vai bremzēšanas brīdī varat izstiepties uz grīdas.

Vēl daži noteikumi: pie ieejas pieņemts sasveicināties ar ekipāžu, ir nepieklājīgi izstiept kājas ejā, nolikt kājas uz cita krēsla un meklēt tām citu neparastu vietu. Nevajag novilkt apavus, staigāt pa salonu zeķēs. Tikpat nepieklājīgi ir aicināt stjuarti ar pirkstu knikšķiem.

Kašķīgie

Lidmašīnā vienmēr pagadās vismaz divi pasažieri, kuri ar baudu sāk konfliktus ar visiem pēc kārtas, turklāt ļoti ticams, ka viņi sēdēs līdzās, dalīs roku paliktni vai presi, teiks dzēlības un centīgi ievilks strīdā visus pēc kārtas.

Самолет на взлетной полосе - Sputnik Latvija
ASV Ziemassvētkos tēvs nopirka aviobiļetes uz visiem meitas-stjuartes reisiem

Viņi nereti izgāž pār stjuartēm visu savu sašutumu par jebkādām nepatikšanām, kas viņiem gadās ceļojumā, pat tām, ar kurām stjuartei nav nekāda sakara: par to, ka atcēluši iepriekšējo reisu, ka ievilkusies garumā reģistrācija, ka ilgi veduši autobusā, ka tas vispār bijis autobuss, nevis teleskopiskais traps.

Ir nevietā strīdēties ar pavadoni par to, ka esat apsēdināts pie ejas, pēdējā rindā pie tualetes, pie avārijas izejām. Pirmkārt, ar to nodarbojas dienesti uz zemes, otrkārt, paši vien esat vainīgi: jūs varat tiešsaistē patstāvīgi izvēlēties labāku vietu (par maksu vai bez tās).

Par "servisu" sašutušie

Nevajag nosodīt servisu, ja palikusi tikai vista un visa zivs jau apēsta. Borta pavadoņi saņem ēdienu saskaņā ar pasažieru skaitu, un vietas tur nemaz nav tik daudz: lidmašīnā vienkārši neizdosies ietilpināt pilnu izvēles komplektu katram, tāpēc karstie ēdieni tiek iekrauti proporcijā 50/50. Un tagad zivs vienkārši ir beigusies, gluži kā jums mājās reizēm izbeidzas maize. Skandāls nelīdzēs.

Starp citu, par konstrukciju: domājams, gaisa kuģus projektē nevis borta pavadoņi, bet gan kvalificēti speciālisti. Neviens nav vainīgs, ka pie avārijas izejām ir krēsli bez nolaižamajām atzveltnēm, ka virs jūsu vietām nodevīgi karājas plaukti ar glābšanas iekārtām. Lidmašīna vienkārši ir tā iekārtota.

Personīgas lietas

В этом совмещенном салоне двух типов самолетов обучают стюардесс - Sputnik Latvija
Stjuarte pieprasa British Airways kompensāciju par iegūto aerofobiju

Katrai stjuartei ir savas individuālas lietas, kas var tracināt. Daudzas kaitina, ja pasažieri samet atkritumus uz garāmbraucošajiem dzērienu un uzkodu ratiņiem (tie nav paredzēti šādiem nolūkiem). Ja cilvēkiem ir slinkums pašiem palasīt ēdienkarti un viņi taujā stjuartēm, kas tur ir. Vai tiešām jūs gribat, lai jums uzskata visu?

Nevienam ekipāžas loceklim nepatīk, ka pasažieri palaiž gar ausīm drošības tehnikas instruktāžu – tā ir necieņa. Vai staigā pa salonu, ignorējot uzrakstu "Piesprādzēties", vai ķersta aiz rokas, lai uzrunātu, vai izklaides labad spaida izsaukuma pogu.

Kaitinoši jautājumi

Ir tādi jautājumi, pie kuriem katra stjuarte ir pieradusi, taču neieredz tos ne acu galā. Droši vien cilvēkam, kurš lido vairākas reizes mēnesī vai gadā, tie ir gluži ikdienišķi, bet stjuartēm šķiet vienkārši smieklīgi. Minēsim TOP 3:

"Cik veca ir lidmašīna? Mēs noteikti tiksim līdz galam?"

"Vai mums ielies?"

"Kam pāri mēs tagad lidojam?"

Par pēdējo jautājumu: stjuartēm nav iemontēti navigatori, turklāt ekipāžas katru dienu dodas citos reisos un visbiežāk pavadoņiem nav ne jausmas, kur lidmašīna atrodas konkrētajā brīdī.

Ziņu lente
0