Viesuļvētras "Dorians" dēļ ASV dienvidu štatos izsludināta evakuācija

CC BY 2.0 / webhamster / WindsockВетроуказатель
Ветроуказатель - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Evakuācija ASV Atlantijas okeāna piekrastē skars vairāk nekā pusotru miljonu cilvēku.

RĪGA, 2. septembris – Sputnik. ASV tuvojas viesuļvētra "Dorians", kura var kļūt par spēcīgāko pēdējo desmitgažu laikā, raksta RIA Novosti.

Svētdien "Dorians" Atlantija okeānā sasniedza piekto, augstāko, kategoriju un pārņēma Abako salas piekrasti, kura atrodas Bahamu Salu ziemeļdaļā. Tā kļuva par spēcīgāko viesuļvētru Bahamu ziemeļrietumu mūsdienu vēsturē. Maksimālais vēja ātrums sasniedz aptuveni 300 kilometrus stundā.

ASV Nacionālais viesuļvētru vērošanas centrs paziņoja, ka viesuļvētra izvēršas uz ziemeļiem un varētu skart ASV Atlantijas okeāna piekrasti.

"Izņemot Floridu, Dienvidkarolīnai un Ziemeļkarolīnai, Džordžijai un Alabamai varētu tikt nodarīts (daudz) spēcīgāks trieciens, nekā mēs domājām. Izskatās, ka tā ir viena no lielākajām viesuļvētrām. Jau 5. kategorija. Esiet uzmanīgi! Lai Dievs svētī visus cilvēkus!" uzrakstīja ASV prezidents Donalds Tramps savā Twitter lapā. (Sinoptiķi precizēja, ka Alabamu viesuļvētra neskars).

Floridas, Džordžijas, Dienvidkarolīnas un Ziemeļkarolīnas štats ieviesa ārkārtas situācijas režīmu un izsludināja evakuāciju, kura skars kopumā vairāk nekā pusotru miljonu cilvēku.

Pavēles par obligāto evakuāciju izdeva deviņi Floridas apgabali – visi piekrastes apgabali, izņemot divus pašos dienvidos. Vēl septiņos štata apgabalos notiek brīvprātīga evakuācija. Floridas gubernators Rons De Santiss pavēlēja apturēt maksas iekasēšanu par braukšanu uz atsevišķiem štata maksas autoceļiem, tostarp arī uz lielas transporta artērijas Turnpike.

Evakuācija izsludināta visā Dienvidkarolīnas štata piekrastē, saskaņā ar Associates Press datiem, tā skars 830 tūkstošus cilvēku. Turklāt otrdien nestrādās skolas un štata valsts iestādes.

Tāpat evakuācija izsludināta 160 kilometrus garā Džordžijas piekrastē, kur dzīvo ap 540 tūkstošiem cilvēku.

"Dorians" ir ceturtā viesuļvētra šosezon. No trim iepriekšējām tikai "Barijs" noveda pie upuriem – bojā gāja viens cilvēks. Pagājušajā sezonā Floridu skāra divas viesuļvētras - "Gordons" un "Maikls", par upuriem kļuva daži desmiti cilvēku.

Ziņu lente
0