Politika

Tramps nosauca iespējamo Krievijas pievienošanos G7 par "lietderīgu"

© AP Photo / Alex BrandonПрезидент США Дональд Трамп
Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mediji raksta, ka aizritējušais "Lielā septītnieka" samits Biaricā sašķēla dalībvalstis divās nometnēs.

RĪGA, 27. augusts – Sputnik. ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka iespējamā Krievijas pievienošanās nākamajam G7 samitam būtu "lietderīga", vēsta RIA Novosti.

Pēc Amerikas līdera sacītā, aizritējušajā G7 samitā Biaricā Krievijas atgriešanās "Lielā astotnieka" formātā bija viens no centrālajiem jautājumiem. Tramps norādīja, ka ir "virkne cilvēku, kuri vēlētos, lai Krievija atgriežas".

Президент РФ Владимир Путин и президент США Дональд Трамп во время встречи на полях саммита Группы двадцати в Осаке - Sputnik Latvija
Politika
Tramps: Putinu "iespējams, noteikti" uzaicinās uz nākamo G7 tikšanos

"Mēs runājām par šo tēmu, nebija balsojuma vai kaut kā līdzīga, taču mēs runājām par Krieviju. Paskatīsimies, es sliecos pie tā, lai pateiktu jā," pastāstīja viņš.

Kremlī paziņoja, ka atgriezties grupā tika ar vienas valsts ielūgumu nav iespējams.

Iepriekš The Guardian paziņoja ar atsauci uz informācijas avotiem diplomātijas aprindās, ka aizritējušajā G7 samitā Tramps sastrīdējās ar dalībvalstu līderiem sava piedāvājuma par Maskavas atgriešanos dēļ. Izdevums raksta, ka Amerikas līderis uzstāja uz nepieciešamības, ka "Krievijai ir jāatrodas zālē" jautājumu apspriešanas laikā, kas saistīti ar Irānu, Sīriju un KTDR.

Tiek norādīts, ka Japānas premjerministrs Sindzo Abe saglabāja neitralitāti, savukārt vienīgais, kurš atbalstīja Trampu, bija Itālijas premjerministrs Džuzepe Konte. Pārējie līderi, tostarp Eiropas Padomes vadītājs Donalds Tusks, uzstājās kategoriski pret Krievijas atgriešanos "Lielajā astotniekā".

Президент Франции Эммануэль Макрон - Sputnik Latvija
Politika
ASV amatpersonas kritizējušas Makronu par spiedienu pret Trampu

Krievijas prezidents Vladimirs Putins iepriekš paziņoja, ka Maskava neizslēdz iespēju, ka formāts G8 tiks atjaunots, taču tas "nav pašmērķis". Tāpat Kremlī uzsvēra, ka ir gatavi izskatīt uzaicinājumu dalībai nākamajā grupas samitā, ja tāds būs.

"Lielā astotnieka" formāts pastāvēja kopš 1998. gada. Krieviju pārstāja aicināt grupas samitā 2014. gadā situācijas dēļ Ukrainā un Krimas atgriešanos Krievijas sastāvā. Toreiz tikšanos bija plānots rīkot Sočos, taču toreizējā "Lielā astotnieka" dalībnieki satikās bez Krievijas Briselē.

Ziņu lente
0