Politologs par ASV spēkiem Eiropā: katra valsts pati lemj, kādu armiju barot

© из личного архива Юрия СветоваPolitologs Jurijs Svetovs
Politologs Jurijs Svetovs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jautājums par ASV bruņoto spēku klātbūtni Vācijā nav saistīts tikai ar naudu vien – daudz nozīmīgāks ir valsts stāvoklis 75 gadus pēc sakāves Otrajā pasaules karā, atzīmēja politologs Jurijs Svetovs.

RĪGA, 23.augusts – Sputnik. Septiņu gadu laikā Vācijas valdība piešķīrusi ASV karaspēka uzturēšanai vairak nekā 240 miljonus eiro, pavēstīja telekanāls ARD, atsaucoties uz valsts Finanšu ministrijas datiem. Tāpat amerikaņu vajadzībām iztērēta lauvas tiesa no summas 480 miljonu eiro apmērā, kas paredzēta militāro objektu iekārtošanai Vācijā partneru vajadzībām.

"Katra valsts domā par savu drošību. Varbūt Vācijai šķiet izdevīgi tērēt naudu svešas armijas uzturēšanai. Turklāt stāsta, ka vācu jaunieši nevēlas dienēt armijā, un pastāvīgi rit diskusijas par VFR armijas cīņasspēju," radio Sputnik ēterā konstatēja politologs un žurnālists Jurijs Svetovs.

ASV un Vācijas attiecībās ir izveidojies visai sarežģīts "kamols", atzīmēja eksperts.

Трамп не пожал руку Меркель после встречи в Белом доме - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Uzvedas kā virsnieks kolonijā". Kā ASV aizkaitinājušas vāciešus

"ASV prezidents Donalds Tramps uzskata, ka Vācija par maz tērē aizsardzībai un nepilda prasību atvēlēt šiem mērķiem 2% IKP, tāpēc viņš draud pārvietot amerikāņu  spēkus uz Poliju. Domāju, šeit runa nav tikai par Vācijas maksāto naudu vien – daudz nozīmīgāks ir valsts stāvoklis 75 gadus pēc sakāves Otrajā pasaules karā," paskaidroja Svetovs.

Vācijā dislocētais ASV militārais kontingents ietver 35 tūkstošus karavīru, tas ir lielākais Eiropā. Pie tā pieder arī 17 tūkstoši amerikāņu un 12 tūkstoši vācu civilpersonu, kuri iekārtojušies darbā ASV bruņotajos spēkos.

Tramps jau vairākkārt ir kritizējis Vāciju par nepietiekamu ieguldījumu NATO budžetā. Viņš atgādina, ka Vācijas izdevumi aizsardzībai sasniedz "tikai" 1% IKP, taču valstij "ir jāmaksā daudz vairāk". Šogad plānots, ka Berlīnes izdevumi aizsardzībai sasniegs 1,36% IKP.

Ziņu lente
0