Krievija un Ķīna sasaukušas ANO Drošības padomes sēdi ASV raķešu plānu dēļ

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasШтаб-квартира Организации Объединенных Наций в Нью-Йорке
Штаб-квартира Организации Объединенных Наций в Нью-Йорке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirmdien Pentagons informēja par sauszemes bāzes spārnotās raķetes izmēģinājumiem, ko agrāk aizliedza līgums par vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidāciju.

RĪGA, 21. augusts – Sputnik. Krievija un Ķīna sasaukušas ANO Drošības padomes sēdi, ņemot vērā ASV plānus izstrādāt un izvietot vidēja darbības rādiusa raķetes, aģentūrai RIA Novosti pastāstīja Krievijas pastāvīgā pārstāvja ANO pienākumu izpildītājs Dmitrijs Poļanskis.

Sēde ieplānota ceturtdien, viņš piezīmēja.

Iepriekš ASV sauszemes spēku ministra pienākumu izpildītājs Raiens Makārtijs paziņoja, ka tiek izstrādāta hiperskaņas raķete ar ballistisko kaujas galviņu ar darbības rādiusu, ko iepriekš aizliedza līgums par vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidāciju (tā darbība tika pārtraukta 2.augustā – red.)

Bez tam pirmdien Pentagons informēja par sauszemes bāzes spārnotās raķetes izmēģinājumiem, ko agrāk aizliedza līgums par vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidāciju.

Līgums INF

Līgums par vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidāciju tika parakstīts 1987.gadā. Toreiz PSRS un ASV apņēmās iznīcināt visus attiecīgos sauszemes bāzes ballistisko un spārnoto raķešu kompleksus, neražot, neizmēģināt un neizvērst tos nākotnē.

Пуск американской управляемой ракеты Tomahawk - Sputnik Latvija
Krievija komentēja ASV veiktos INF aizliegtās raķetes izmēģinājumus

2018.gada oktobrī ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka Vašingtona izstājas no līguma un pārmeta Maskavai saistību pārkāpumu. Pie tam ASV nesniedza nekādus minēto pārkāpumu pierādījumus.

Vēlāk ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo deva Maskavai divus mēnešus, lai "atgrieztos" pie līguma noteikumu izpildes. Piemēram, ASV pieprasīja atteikties no raķetes 9М729 (SSC-8), kuras darbības rādiuss it kā pārkāpjot INF noteikumus.

Maskava norādīja, ka apsūdzības ir nepamatotas, un uzsvēra: raķete nav izstrādāta un izmēģināta attālumā, kas pārsniedz noteiktos ierobežojumus.

3.jūlijā Vladimirs Putins parakstīja likumu par INF apturēšanu. 2.augustā līgums pārtrauca darboties.

Ziņu lente
0