Business Insider: Baltijas valstīs piepildījies "amerikāņu sapnis"

© Pixabay / Regenwolke0Дети в детском саду
Дети в детском саду - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mazizglītotu vecāku bērni Baltijas valstīs var gūt tādus pašus panākumus, kā viņu veiksmīgākie vienaudži.

RĪGA, 20. augusts — Sputnik. Pasaules bankas atskaite liecina, ka "amerikāņu sapnis" ir reālāks Baltijas valstīs nekā ASV, raksta Business Insider.

Viens no "amerikāņu sapņa" galvenajiem aspektiem – jebkurš cilvēks var gūt panākumus, lai arī dzīvi būtu sācis nabadzībā. Taču Pasaules bankas pārskats par izglītības un ekonomisko mobilitāti 2018.gadā liecina, ka šis sapnis ir vieglāk īstenojams lielākajā daļā valstu ar augstiem ienākumiem, nevis pašās ASV.

Pārskatā iekļauti dati par to, kā bērnu ekonomiskās un izglītības iespējas saistītas ar viņu vecāku stāvokli.

Шахматы  - Sputnik Latvija
Krievija iekļuvusi pasaules gudrāko valstu desmitniekā

Viens no svarīgākajiem rādītājiem – bērni, kuri dzimuši ģimenēs ar zemu izglītības līmeni, taču pie tam izaugot sasnieguši augstu izglītības līmeni. Citiem vārdiem sakot: cik ticams, ka bērniem no nabadzīgām ģimenēm būs pieejamas tās pašas iespējas, kas sniegtas turīgu vecāku bērniem.

Šī rādītāja ziņā ASV nav parādījušas sevi no labākās puses: tikai 12,5% bērnu, kuri 80.gados dzimuši ģimenēs ar zemāko izglītības līmeni, sasnieguši augstāko līmeni. Šis rādītājs ir augstāks 88 no 135 valstīm, kurās notika pētījumi, un 32 no 35 attīstītām valstīm ar augstiem ienākumiem.

Starp valstīm ar augstu sociālo mobilitāti iekļāvušās arī visas trīs Baltijas valstis. Latvijā 13,3% bērnu guvuši panākumus, neskatoties uz viņu vecāku pieticīgo stāvokli (28.vieta), Lietuvā – 15,7% (19.vieta), bet Igaunijā – 17,6% (7.vieta).

Pirmajā trijniekā iekļuvusi Slovēnija (19,2%), Dānija (21,1%) un Kipra (22,8%).

Ziņu lente
0