Politologs novērtēja Džonsona izredzes uzspiest ES savus Brexit noteikumus

© SputnikВладимир Оленченко - старший научный сотрудник Центра европейских исследований Института мировой экономики и международных отношений Российской Академии Наук
Владимир Оленченко - старший научный сотрудник Центра европейских исследований Института мировой экономики и международных отношений Российской Академии Наук - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijas bijusī premjere Terēza Meja zaudēja posteni pēc saviem neveiksmīgajiem centieniem mainīt vienošanos par izstāšanos no Eiropas Savienības, atgādināja politologs Vladimirs Oļenčenko.

RĪGA, 14. augusts – Sputnik. Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons atklāja savu nodomu apspriest ar Briseli Brexit darījuma noteikumu izmaiņas. Viņš pavēstīja, ka Lielbritānija ir gatava pamest ES bez darījuma, ja pašreizējā vienošanās netiks mainīta.

Lielbritānija jau nesekmīgi mēģināja mainīt Brexit darījuma noteikumus sev par labu. Šīs neveiksmes maksāja Terēzai Mejai premjera posteni, radio Sputnik ēterā atgādināja Krievijas Zinātņu akadēmijas Pasaules ekonomikas un starptautisko attiecību institūta Eiropas pētījumu centra vecākais zinātniskais līdzstrādnieks Vladimirs Oļenčenko.

Флаги Евросоюза и Великобритании на фоне часовой башни Вестмнстерского дворца в Лондоне, архивное фото - Sputnik Latvija
ES atsakās no tālākajām pārrunām ar Lielbritāniju Brexit jautājumā

"Eiropas Savienībai bija stingra pozīcija, tā bija zināma Lielbritānijai kopš pārrunu sākuma, un tā nav mainījusies. Londona jau mēģināja mainīt ES pieeju savā labā – tieši pret to atdūrās Lielbritānijas ekspremjere Terēza Meja. Tagad pie tā ķēries Boriss Džonsons – ļoti enerģisks un uzstājīgs cilvēks. Viņa galvenais arguments – Lielbritānijas gatavība pamest ES bez darījuma. Džonsonam tā nav slikta ideja – atmest malā visu, kas bijis pirms viņa, un sākt no nulles," sprieda Oļenčenko.

Politologs uzskata, ka līdztekus pārrunām ar Briseli Džonsons ir uzsācis vērienīgu un uzstājīgu darbu Lielbritānijas iekšpolitiskajā laikā. "Arī tas ir jāņem vērā," uzsvēra Oļenčenko.

Jūlija beigās Eiropas Komisija apstiprināja, ka tās viedoklis jautājumā par vienošanos ar Londonu ir nemainīgs. EK pārstāve Mina Andrejeva atzīmēja, ka tas esot bijis vislabākais darījums, un Brisele neplāno atjaunot pārrunas šajā jautājumā.

Referendums par Lielbriānijas tālāko dalību ES notika 2016.gadā. Par valsts izstāšanos no Eiropas Savienības nobalsoja 51,8% britu, pret – 48,2%. Sākotnēji "šķiršanās" bija ieplānota 2019.gada 29.martā, taču Lielbritānijas parlaments vairākkārt noraidīja valdības piedāvātos darījumus ar Briseli. Beidzot, neveiksmes fonā Terēza Meja bija spiesta pamest premjera posteni.

Оленченко: Мэй споткнулась на условиях сделки по Brexit, Джонсон начал с чистого листа
Ziņu lente
0