Kur un kā pavērot krītošās zvaigznes?

© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasЗвездное небо
Звездное небо - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Meteori lido ātri – dažas sekundes, un tas ir pazudis. Tāpēc speciālisti iesaka vērot debesis uzmanīgi.

RĪGA, 12. augusts – Sputnik. Visskaistākā astronomiskā parādība – Zemes tikšanās ar Perseīdu plūsmu – notiek 12.augusta naktī. Protams, mūsu planēta virzās cauri plūsmai vairākas nedēļas, no jūlija beigām līdz pat augusta nogalei, taču šajā naktī meoteoru skaits debesīs ir īpaši liels. Par to, kur un kā pavērot Perseīdus, kā pareizi iedomāties vēlēšanos, stāsta Sputnik Baltkrievija.

Kad labāk pavērot Perseīdus?

Perseīdu plūsmas apogejs vērojams 12.augusta naktī, un speciālisti iesaka vērot meteorus tūlīt pēc tumsas iestāšanās. Par labāko laiku novērojumiem uzskata pl. 3.00 – 4.00 no rīta, taču pirmdienas naktī daudzi nevarēs vērot zvaigznes. Tomēr neuztraucieties – meteori redzami arī pusnaktī! 

Kur redzami Perseīdi?

"Zvaigznes" kritīs vienā rajonā. Zinātniski to sauc par "radiantu". Perseīdu radiants, protams, meklējams Perseja zvaigznājā. Ja astronomiju pārzinat slikti, orientējieties uz Lielajiem Greizajiem Ratiem – Persejs atrodas pa labi no tiem, zem Kasiopejas zvaigznāja (tas atgādina burtu W). Pa debess jumu zvaigznājs pārvietojas no austrumiem uz dienvidiem.

Vai pilsētā Perseīdi ir redzami?

Protams, meteori vislabāk saskatāmi tumsā, kad nekas neizgaismo debesis un nenovērš uzmanību. Tāpēc speciālisti iesaka attālināties no lielajām apdzīvotajām vietām vismaz par 20-30 kilometriem. Ja neizdodas, pameklējiet pēc iespējas tumšāku vietu (piemēram, parku) vai uzkāpiet uz jumta. Ja līdzās nav spēcīgu gaismas avotu (iluminācijas utt.), krītošās zvaigznes jūs redzēsiet.

Derīgs padoms: pirms paskatīties debesīs, pacentieties, lai acu priekšā nebūtu gaismas avotu, arī telefonu. Ļaujiet acīm pierast pie tumsas, tad jūs labāk ieraudzīsiet krītošās zvaigznes. 

Kā iedomāties vēlēšanos, zvaigznei krītot?

Mūsu senči jau sensenos laikos sāka iedomāties vēlēšanās, zvaigznēm krītot. Protams, var ilgi strīdēties, vai tam ir jēga, tomēr rituāls pastāv vēl joprojām un ir ļoti romantisks. Noslēpums ir vienkāršš: jums precīzi, no visas sirds jānoformulē vēlēšanās un jānosauc tā pie sevis, kamēr krīt zvaigzne. Nevienam neko nestāstiet par savu vēlmi, tad tā noteikti piepildīsies.

Ziņu lente
0