Politika

Ukrainā nolēmuši vēlēt varu, kā Igaunijā

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasДосрочные выборы в Верховную раду Украины
Досрочные выборы в Верховную раду Украины - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zeļenska komandā apsolījuši nākamās Ukrainas prezidenta vēlēšanas sarīkot, izmantojot Igaunijas pieredzi elektronisko tehnoloģiju jomā.

RĪGA, 11. augusts – Sputnik. Nākamās prezidenta vēlēšanas Ukrainā notiks, kā Igaunijā, izmantojot elektroniskās balsošanas sistēmu The Vote. Par to paziņoja Ukrainas prezidenta padomnieks Mihails Fjodorovs, vēsta Sputnik Igaunija.

"Mums jau šobrīd ir projekts The Vote. Pirmajā posmā tās būs aptaujas, pateicoties kurām prezidents, premjers un pārējie uzzinās valsts iedzīvotāju reālo viedokli," citē Fjodorova vārdus izdevums Liga.net.

Zeļenska padomnieks apgalvoja, ka balsot elektroniski prezidenta vēlēšanās varēs jau 2024. gadā. Viņš neizslēdz, ka līdz tam brīdim sistēma varētu tikt izmēģināta vietējo varasiestāžu vēlēšanās.

Досрочные выборы в Верховную раду Украины - Sputnik Latvija
Vēlēšanas Ukrainā: ar lielu atrāvienu uzvar "Tautas kalps"

"Varbūt izmēģinājuma kārtā, varbūt pilnvērtīgi," piebilda Fjodorovs.

Zināms, ka visu veidu elektronisko tehnoloģiju ieviešana ("e-valsts" koncepcija) kļuvusi par sava veida Igaunijas vizītkarti un tās "know-how" pasaules sabiedrības redzējumā.

Taču, kā norādījuši daudzi eksperti, Interneta izmantošana varasiestāžu vēlēšanās ir pietiekami strīdīga lieta drošības apstākļu dēļ.

Tā, piemēram, 2017. gadā zinātnieki-kriptografi no Čehijas publicēja detalizētu Igaunijā izsniegto elektronisko ID karšu tehnisko nepilnību aprakstu.

Sputnik rakstīja, ka tajā pašā gadā Igaunijas varasiestāžu lēmuma rezultātā tika apturēta gandrīz 800 tūkstošu e-rezidentu digi-ID karšu darbība (gandrīz lielākajai daļai to lietotāju), kā arī Uzturēšanās atļauju karšu darbība, kuras tika izsniegtas pēc 2014. gada oktobra. ID kartes Igaunijā tiek izmantotas kā personu apliecinoši dokumenti, ar to palīdzību var ienākt elektroniskajā telpā un veikt tajā nepieciešamās darbības.

Pēc politologa Sergeja Petinova domām, neviens nevar garantēt, ka e-sistēmā nenotiks kļūdas arī nākotnē. Savukārt jebkurš šāda veida incidents – tā ir vēlēšanu rezultātu diskreditācija.

Ziņu lente
0