ES atsakās no tālākajām pārrunām ar Lielbritāniju Brexit jautājumā

© AP Photo/Kirsty WigglesworthФлаги Евросоюза и Великобритании на фоне часовой башни Вестмнстерского дворца в Лондоне, архивное фото
Флаги Евросоюза и Великобритании на фоне часовой башни Вестмнстерского дворца в Лондоне, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienība uzskata par nepieņemamiem Lielbritānijas jaunās valdības piedāvātos grozījumus līgumā par valsts izstāšanos no savienības.

RĪGA, 7. augusts – Sputnik. Eiropas Savienība nesaskata pamatu tālākajām pārrunām ar Lielbritāniju par Brexit, taču karaliste cer, ka ES mainīs savu lēmumu, vēsta Sputnik Baltkrievija, atsaucoties uz BBC.

Акция противников и сторонников Brexit в Лондоне - Sputnik Latvija
Londonā nosaukts pēdējais izstāšanās no ES termiņš – Brexit būs "stingrs"

Lielbritānijas jaunā valdība ar Borisu Džonsonu priekšgalā pieprasa iekļaut izmaiņas Terēzas Mejas līgumā. Savukārt ES uzskata, ka valdības piedāvājumi, kuru vidū ir robežas likvidācija ar Īriju, ir nepieņemami.

Mejas darījums tā pašreizējā redakcijā negūs parlamenta atbalstu, BBC paziņoja kāds valdības pārstāvis, tāpēc ES "ir jāmaina viedoklis". Valdībā apsolīja piedalīties pārrunās ar maksimālu atdevi un "draudzības garu".

Lielbritānijas deputāti jau trīs reizes noraidījuši Mejas plānu. Tiekoties ar Lielbritānijas pārstāvjiem, pārrunu dalībnieks no ES puses atzīmēja, ka "jau pēc dažām nedēļām esam atgriezušies turpat, kur bijām pirms trim gadiem".

Jaunais premjerministrs Boriss Džonsons apsolīja izvest Lielbritāniju no ES līdz noteiktajam laikam – 31. oktobrim – vienalga, vai izdosies noslēgt darījumu, vai ne. Viņš izmantoja frāzi "izdari vai mirsti".

Britu izdevumi Daily Telegraph un Guardian, atsaucoties uz anonīmu ES diplomātu, paziņoja, ka izstāšanās no ES bez vienošanās ir Lielbritānijas valdības "centrālais scenārijs".

Премьер-министр Великобритании Борис Джонсон - Sputnik Latvija
Džonsons vēlas pierādīt Putinam "liberālisma vērtību" uz Brexit piemēra

"Bija skaidrs, ka Lielbritānijai nav cita plāna," paskaidroja diplomāts.

Aizvadītajā nedēļā vairāki britu politiķi no jaunā premjerministra valdības informēja par nepieciešamību sagatavoties situācijai, ja valsts izstāsies no ES bez vienošanās.

Ārlietu ministrs Sadžids Džavids atgādināja, ka līdz Brexit atlikuši nepilni trīs mēneši. Viņš piezīmēja, ka uzdevis kancelejai paātrināt gatavošanos Brexit bez darījuma. Nākamnedēļ viņš informēs par vairākiem pasākumiem nepieciešamo darbību finansēšanai.

Ziņu lente
0