Kā uzvesties bārā: bārmeņi pastāstīja, kas viņus tracina

© Sputnik / Евгений Одиноков / Pāriet pie mediju bankasБармен разливает напитки
Бармен разливает напитки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bārmeņi pastāstīja, kā izturēties pie bāra letes, lai nekaitinātu personālu, izpelnītos zinoša un labi audzināta viesa reputāciju, kuru pat gribas uzcienāt bez maksas.

RĪGA, 4. augusts – Sputnik. Bārmeņi ir pārliecināti, ka pārsvarā viņi ir pacietīgi cilvēki. Taču darbā viņiem nākas saskarties ne tikai ar skumjiem vientuļniekiem, kam nepieciešama uzmanība, – gadās arī atklāti nekauņas, skopuļi un diezin kas vēl.

Kā cilvēki izskatās no bāra letes otras puses? Bārmeņi pastāstīja Sputnik Baltkrievija, kas viņus tracina klientu uzvedībā.

Familiāri viesi

Personāla pieklājīgo lūgumu justies kā mājās daudzi uztver nepareizi. Jā, patiešām, bārs ir vieta, kura koncepcijas pamatā ir atpūta – šeit nevajag turēt taisnu muguru un būt galda piederumu zinātājam. Bāros it kā atpūšas draugi, viņi tikai vēl nav iepazinušies.

Taču dažkārt cilvēki iejūtas tiktāl, ka šauj pāri strīpai. Bārmeni viņi redz pirmo reizi mūžā, taču jau uzrunā viņu "tu", sauc "ei, panāc šurp", ķersta aiz rokām un sit pa plecu. Tas ir pārlieku familiāri, nepieklājīgi. Diemžēl daudzi bārmeņi nespēj pielikt punktu tādai attieksmei un ir spiesti to paciest.

Paši gudrākie

Nevienam nepatīk visziņi, kuri ierodas bārā, lai paspīdētu ar zināšanām par dažiem faktiem, ko izlasījuši Internetā. Viena lieta, ja sākat ar bārmeni vienlīdzīgu (gandrīz) sarunu par dzērieniem, kurā jums abiem ir interesanti paust savu viedokli, uzklausīt otru cilvēku, pat padiskutēt. Pavisam cita lieta – sākt strīdu ar bārmeni jautājumā, ar kuru saistīts viss viņa darbs, un uzstāt, ka taisnība ir jums.

Tādi kungi māca bārmeņus iejaukt kokteiļus. Viņiem nav ne jausmas, ar ko Tenesijas viskijs atšķiras no burbona, taču apgalvo, ka garšo tie vienādi. Viņi ir pārliecināti, ka tekilu gatavo no kaktusa, un uzskata, ka tādas zināšanas padara viņus par ekspertiem gan bārmeņa, gan meitenes pie blakusgaldiņa acīs.

Niķīgie

Nereti bārā ierodas viesi, kuri paši īsti nezina, ko vēlas, taču bārmeņiem neuzticas. Iesaki, ko gribi – nekas nav tā. Vairāk nekā niķīgie kaitina tikai tie, kuri bārā grib "kaut ko bez alkohola, tikai ne tēju, kafiju vai limonādi". Kaut ko tādu.

Nekauņas

Rupekļi gadās visur, ne tikai bāros, un viņi kaitina visus, ne tikai bārmeņus. Viņi runā caur zobiem, atbild aizkaitināti, dusmīgi glūn. Un noteikti stāsta visiem savu negatīvo viedokli: piemēram, par kādu klasisko kokteili, ko citā bārā gatavo "daudz garšīgāk nekā pie jums".

Ir arī tādi, kuri ar bārmeņiem sarunājas kā ar kalpiem, taču viņi sagādā grūtības visam apkalpojošajam personālam. Viņi runā nevērīgi un augstprātīgi, norēķinoties nomet uz letes banknotes vai karti. Skaļi uzsauc "ei, noslaukiet galdu" un viss. Faktiski – vienkārši neaudzināti cilvēki.

Skandālisti, kam nav ieliets "pilns mērs"

Jebkuram bārmenim (noteikti arī oficiantiem un pavāriem restorānā) gadījies tikties ar viesi, kurš apgalvo: viņu mēģina piekrāpt un par lielu naudu pārdot kaut ko nesamērīgi maziņu. Protams, bārmeņiem izsaka pretenzijas par kokteiļu tilpumu.

Vieni lūdz pagatavot kaut ko pēc savas gaumes, bet pēc tam ir sašutuši, ka par "tādu naudu" viņiem pasniedz dzērienu nevis puslitra glāzē, bet gan nelielu bokālu, pie tam vēl nepilnu. Citi pieprasa "klasiku" un apgalvo, ka glāze nav pilna. Daži bārmeņi pēc nesekmīgiem mēģinājumiem pārliecināt klientu vienkārši atgriež naudu un vairs nekad neko neielies cilvēkam šajā bārā.

Viesi, kam patik būt uzmanības centrā

Bāros nākas tikties ar cilvēkiem, kuri piesaista vispārēju uzmanību: pie letes bieži sēž viesis, kurš runā pārāk skaļi, vicina rokas, pieprasa konkrētu mūziku un neļauj pārējiem vienkārši atpūsties.

Protams, runa nav par troksni – bāros bieži valda troksnis, vienkārši, tiekoties ar tādiem klientiem, bārmenis vienmēr sāk just līdzi citiem ciemiņiem – kā viņi jūtas, sēžot līdzās tādam cilvēkam.

"Vientuļie greizsirži"

Klienti bāros patiešām bieži sūdzas par dzīvi. Liela daļa cilvēku, kuri izvēlējušies darbu šajā jomā, apzinās, ka cilvēki nāks pie viņiem aprunāties, tāpēc ir gatavi uzturēt sarunu.

Taču retumis arī tādi klienti rada neizpratni: daži aizmirst, ka pie bāra letes nav vieni, - viņi ir greizsirdīgi (pieprasa sev visu bārmeņa uzmanību) un viegli aizvainojami (var pārtraukt stāstu pusvārdā, ja bārmenis pievērsīs uzmanību kādam citam).

Huligāni

Bārmeņus šausmīgi kaitina cilvēki, kuri uzskata par nieka lietu kaut ko salauzt, noķēpāt sienu, samest atkritumus izlietnē vai izdomā vēl kaut ko. Mēs nezinām, kas to sastrādājis, jo visus šos "pārsteigumus" atklājam, kad bārs jau slēgts, taču katru reizi šausmināmies. Nevar taču lauzt visu, kas gadās pa rokai, lai cik "jautri" jums iet.

Ideāls bāra viesis

…pārzina dzērienus, ar viņu ir patīkami aprunāties par to garšu: bārmenim ir interesanti uzzināt, ko klients domā par viņa sagatavoto dzērienu. Ja klients neorientējas dzērienu piedāvājumā, viņš uzticas profesionālim – konkrēti pauž savas vēlmes un ir gatavs nogaršot kaut ko jaunu.

Labs viesis noteikti sasveicināsies, ieejot bārā, viņš neuzskata personālu par saviem kalpiem, nekļūst rupjš, lai kādā noskaņojumā būtu, nav sašutis par augstām cenām.

Bārmenis saskaras ar lielu skaitu cilvēku, un fiziski nespēj iegaumēt visus, lai arī ļoti cenšas darīt visu iespējamo. Par laimi, slikti viesi labā bārā ir reta parādība. Un īpaši labiem klientiem dažkārt gribas ieliet kaut ko bez maksas.

Ziņu lente
0