Zviedru skolniece – galvenā Nobela miera prēmijas pretendente

© AFP 2023 / JONATHAN NACKSTRAND Нобелевская премия
Нобелевская премия - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par Grētas Tūnbergas ticamākajiem konkurentiem uzskata Jaunzēlandes premjerministri Džasindu Ardernu un ASV prezidentu Donaldu Trampu.

RĪGA, 29. jūlijs – Sputnik. Zviedru skolniece – ekoloģijas aktīviste Grēta Tūnberga ir galvenā pretendente uz Nobela miera prēmiju, apgalvo bukmeikeru ofisi.

Nobela miera prēmijas laureāts tiks pasludināts oktobrī Oslo. Saskaņā ar tradīciju prestižās prēmijas kandidātu vārdi tiek turēti stingrā noslēpumā, tomēr bukmeikeri pieņem likmes, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Piemēram, dažus mēnešus pirms Nobela komitejas lēmuma pasludināšanas par galveno pretendenti uz Miera prēmiju tiek uzskatīta zviedru skolniece Grēta Tūnberga. Meitene piesaistījusi plašu uzmanību ar savām akcijām pie Zviedrijas parlamenta: viņa aicina pievērst lielāku uzmanību ekoloģijai un globālās sasilšanas problēmām. Pateicoties Tūnbergai, akcijās iesaistījušies skolēni no visas pasaules.

Про своих и чужих. Нобелевская лекция Михаила Горбачева - Sputnik Latvija
Par "savējiem" un "svešiniekiem". Mihails Gorbačovs – Nobela prēmijas laureāts

Otrajā vietā no bukmeikeru viedokļa ierindojusies Jaunzēlandes premjerministre Džasinda Arderna, kura daudz veikusi, lai neatkārtotos tādas traģēdijas, kā apšaude Kraistčērčā, kā arī nepieļautu ksenofobijas palielināšanos valstī.

Trešais ticamākais pretendents uz prēmiju ir ASV prezidents Donalds Tramps – viņš šogad kļuvis par pirmo ASV vadītāju, kurš spēris kāju Ziemeļkorejas teritorijā.

Starp ticamiem pretendentiem uz Nobela miera prēmiju bukmeikeri nosaukuši arī Vācijas kancleri Angelu Merkeli, Romas pāvestu, organizāciju "Ārsti bez robežām", Saūda Arābijas rakstnieku Raifu Badavi un ANO Augstā komisāra bēgļu jautājumos pārvalde.

Nobela miera prēmijas laureāts saņem naudas balvu aptuveni viena miljona dolāru apmērā, kā arī piemiņas medaļu.

Ziņu lente
0