Zeļenskim iesaka dāvāt autonomiju Donbasam – kas notiks ar unitāro Ukrainu

© Sputnik / Сергей Аверин / Pāriet pie mediju bankasАкция "Выбор Донбасса" в Донецке
Акция Выбор Донбасса в Донецке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Partija "Opozīcijas platforma – Par dzīvi" ierosināja piešķirt autonomiju Donbasam un paskaidroja, kādas sekas tas nesīs unitārajai Ukrainai.

RĪGA, 28. jūlijs — Sputnik. Pazīstamais Ukrainas politiķis, viens no partijas "Opozīcijas platforma – Par dzīvi" līderiem Viktors Medvedčuks piedāvājis Vladimiram Zeļenskim grozīt Ukrainas konstitūciju un iekļaut tajā Donbasa autonomijas iespēju, vēsta Sputnik Igaunija.

Savu ierosinājumu Medvedčuks izteicis intervijā telekanālam "112 Ukraina".

"Man šķiet, Zeļenska komanda varētu atbalstīt Donbasa autonomiju. Uzreiz paziņot par to publiski, politiski," teica Ukrainas politiķis.

Medvedčuks uzskata, ka gadījumā, ja valsts konstitūcijā tiks iekļauti atbilstoši grozījumi, Ukraina tāpēc nezaudēs unitāras valsts statusu.

"Un nekādas federatīvās iekārtas, federācijas ēnas, mājienu par federāciju tur nav. Mēs neko nemainām," uzsvēra Medvedčuks.

Runājot par bruņotā konflikta noregulēšanu Ukrainas dienvidaustrumos, pēc viņa domām, iespējams tikai viens variants – viest skaidrību jautājumos par Minskas protokolu izpildi.

Pēc ārkārtas parlamenta vēlēšanām Ukrainā Medvedčuka partija partijas "Opozīcijas platforma – Par dzīvi" saņēma 13,05% balsu un ieņēmusi otro vietu pēc prezidenta politiskā spēka "Tautas kalps" (43,16%). Trešajā vietā nokļuvusi Jūlijas Timošenko partija "Dzimtene". Augstākajā radā partiju "Tautas kalps" pārstāvēs frakcija, kurā strādās vismaz 254 deputāti. "Opozīcijas platformai" būs 23, "Dzimtenei" – 26 mandāti.

Президент Украины Владимир Зеленский - Sputnik Latvija
Zeļenska preses sekretāre atzinusi, ka UBS slepkavo Donbasa iedzīvotājus

Bruņotais konflikts Donbasā sākās 2014. gada pavasarī pēc antikonstitucionālā valsts apvērsuma Kijevā. Par savdabīgu "sarkano līniju", pēc kuras atgriešanās pie Donbasa un Kijevas konfrontācijas mierīgas noregulēšanas vairs nebija iespējama, kļuva Ukrainas Gaisa spēku aviācijas uzlidojums Luganskai 2014. gada 2. jūnijā.

Triecienu Luganskas administrācijas ēkai pilsētas centrā izdarīja lidmašīna Su-25 ar nevadāmu raķeti. Barbariskajā uzbrukumā gāja bojā 8 civiliedzīvotāji, vēl 28 guva dažāda smaguma ievainojumus.

Toreiz, komentējot notiekošo, Kijeva apgalvoja, ka nav saistīta ar cinisko noziegumu. Ukrainas valdība minēja, ka traģēdijas "iemesls", iespējams, esot bijusi zemessargu "nepiesardzīga apiešanās" ar pārnēsājamo zenītraķešu kompleksu, kura lādiņš it kā esot trāpījis kondicionētājā Luganskas apgabala administrācijas ēkā.

Ziņu lente
0