"Elite" izturas nekaunīgi, pārējie kaulējas un visu apgrābsta: kas tracina pārdevēju tirgū

© Sputnik / Sergey MelkonovRiga Flea Market 2018
Riga Flea Market 2018 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sputnik Baltkrievija aptaujājās pārdevējiem, kāpēc viņu darbs ir smagāks nekā daudziem citiem, un palūdza aprakstīt pircēju ieradumus, ko viņi necieš ne acu galā.

RĪGA, 28. jūlijs – Sputnik. Pārdevējus tirgū nereti kritizē, stāsta par viņiem daudz nepatīkamu lietu. Taču viņi pastāstīja, kā spiesti ciest "īpašo" pircēju rupjības, uzklausīt nepamatotas pretenzijas, pieņemt lēmumus citu vietā, cieš no stereotipiem un ne tikai.

Kā uzvesties tirgū? Pārdevēji pastāstīja Sputnik Baltkrievija, kādus pircēju ieradumus visvairāk nevar ciest.

Stereotipi

Tirgus pārdevējiem pielīmētās etiķetes tracina visus (lai arī starp mūsu kolēģiem patiešām sastopami dažādi cilvēki). Taču ne jau visi pārdevēji sapņo par iespēju piekrāpt pircēju. Un viņi nekad bez iemesla nebūs rupji pret kulturāliem un pieklājīgiem cilvēkiem.

"Elite"

Jebkuru tirgus pārdevēju ienīstāko personu saraksta augšgalu ieņem rupji pircēji, kuri ierodas tirgū ar tādu izskatu, it kā būtu nolēmuši apciemot boutique.

Покупатели оплачивают покупки в гипермаркете - Sputnik Latvija
Negodīgi pircēji Latvijā norēķinās skaidrā naudā, savukārt godīgi ar bankas kartēm

Pirmkārt, par augstākās klases apkalpošanu un citiem labumiem firmas veikalos jūs, protams, piemaksājat: tādās iestādēs (salīdzinājumā ar tirgu) pircējam ir pavisam cits čeks. Otrkārt, pārdevēji nav kalpi, lai kur jūs iepirktos.

Starp diviem dzirnakmeņiem: uzkrauj atbildību vai kritizē par līdzjūtību

Grūti teikt, kurš no abiem ļaunumiem ir mazākais: pircēji, kuri uzskata, ka pārdevēja viedoklim ir nozīme, vai tie, kuri "neko neprasīja". Taču pārdevējiem ir vienalga, ko tieši jūs nopirksiet.

Daži veselu stundu nespēj izvēlēties starp divām krāsām vai līdzīgiem modeļiem (bet laiks, ko pārdevējs varētu veltīt tirdzniecībai, aiziet). Ja pārdevējs mēģina dot padomu, dažs uzvedas rupji: sak, neviens nav prasījis palīdzību, un iesaka nemēģināt kaut ko "iesmērēt".

Savukārt, citi vēlas uzmanību, burtiski uzstāj, lai pārdevējs pieņemtu lēmumu viņu vietā. Starp citu, arī šajā gadījumā pastāv preču atgriešanas un pretenziju risks.

Skopuļi

Pareizi vien ir: tirgū var kaulēties. Pārdevēji bieži vien ir gatavi tādiem mēģinājumiem, un uzreiz mazliet palielina preces cenu, lai pēc tam to droši nomestu.

Taču ir tādi pircēji, kuri kaulējas uzmācīgi, gandrīz histēriski, pērkot pat pavisam lētas lietas. Pret tādiem nav iespējams izturēties ar simpātijām.

Tādu pašu neizpratni rada tie, kuri dusmojas par to, cik viss ir dārgs, un vērš dusmas pret pārdevēju (lai arī pārsvarā viņiem vispār nav nekāda sakara ar cenu veidošanu).

Mēģina atgriezt/apmainīt/pārbaudīt priekšmetu

Nereti pārdevēji tirgū saskaras ar pamatotu pretenziju: pārdod preces bez čeka, nav gatavi stāstīt par auduma sastāvu un preces izcelsmes valsti.

Taču tas ir tirgus. Preču kvalitāte un cena šeit ir citādi, pircēja un pārdevēja mijiedarbības shēma ir maksimāli vienkāršota. Paši pārdevēji stāsta, ka dažkārt cilvēki ierodas tirgus kioskā un noskaņoti atgriezt saplīsušas gumijas čības, par kapeikām nopirktas pirms mēneša.

Dažiem patīk aptaustīt

Visi pārdevēji dusmojas, kad pircējs ar blāvu interesi ieskatās veikaliņā, aptausta dažus priekšmetus un aiziet. Pirmkārt, izskatās tā, it kā viņš būtu noslaucījis precēs netīrās rokas; otrkārt, visbiežāk viņi cenšas noteikti apgrābstīt kaut ko gaišu un mežģīņotu.

Tāpēc pārdevēji dažkārt lūdz preces ar rokām neaptaustīt, vai noslēpj gaišos priekšmetus tālākajā stūrī – drošs paliek drošs.

Atnāk aiz garlaicības

Daudzi nāk uz tirgu aiz garlaicības – izklaidēties (tas biežāk raksturīgs cienījama vecuma cilvēkiem). Viņi visu apskata un izprasa, bet pēc tam vienkārši pagriežas un aiziet.

Starp citu, pie tās pašas kategorijas pieder cilvēki, kam patīk aprunāties ar pārdevēju "par dzīvi". Diezin vai jūs sāksiet dvēselisku sarunu ar konsultantu apģērbu tīkla veikalā; tikpat nepiemērota tāda izturēšanās ir arī tirgū.

Dīvaiņi

Базарчик улицы Калнциема - Sputnik Latvija
Foto
Rīgas tirgi un tirdziņi

Pārdevējiem tirgū gadās sastapt arī cilvēkus, kuri vienkārši izturas dīvaini. Piemēram, viņi var meklēt starp kancelejas precēm kompasu (spriežot pēc visa, viņi mēģina nopirkt cepuri apavu veikalā).

Daži uzskata, ka pārdevēja pienākums ir zināt absolūti visu par absolūti visām precēm, kas ir viņa sortimentā. Kāda pārdevēja pastāstīja: veikaliņā ar diabētiķiem paredzētām precēm pircēja pieprasīja sīki aprakstīt, kā garšo visi cepumi, uzstāja, lai viņai dodot no visa pa mazdrusciņai nogaršot (nevarētu teikt, ka mēģinājumi uzkost ar preču paraugiem tirgū liecinātu par labu audzināšanu).

Ideāls pircējs…

...ir pieklājīgs un laipns: viņš nepavēl, viņš ciena cita cilvēka darbu, it īpaši tik smagu un bieži vien slikti apmaksātu.

Viņš necenšas "apskatīt visu", kas redzams tirgū. Ja atrasta vai ar pārdevēja palīdzību sameklēta piemērota lieta, viņš to vienkārši nopērk.

Ideāls pircējs nav pārlieku runātīgs, taču ne arī agresīvi klusējošs: viņš sasveicinās un atvadās, precizē vajadzīgo (taču neprasa lieku) informāciju.

Viņš kaulējas godīgi, nepārspīlē (vislabāk – nekaulējas nemaz) un neaizņem pārlieku ilgu laiku.

Ziņu lente
0