Maskavas tiesa paziņoja spriedumu KF robežu pārkāpušo ukraiņu militāro jūrnieku lietā

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasИзбрание меры пресечения задержанным украинским морякам
Избрание меры пресечения задержанным украинским морякам - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kerčas šaurumā aizturēto Ukrainas JKS militārpersonu liktenis, kuri pārkāpa Krievijas valsts robežu, tuvākajiem mēnešiem ir izlemts.

RĪGA, 17. jūlijs – Sputnik. Uz trīs mēnešiem Maskavas Lefortovas tiesa pagarināja arestu sešiem ukraiņu jūrniekiem, kuri tika aizturēti Kerčas šaurumā sakarā ar mēģinājumu pārkāpt Krievijas jūras robežu.

Saskaņā ar RIA Novosti paziņojumu no sēžu zāles, tiesa nolēma apmierināt izmeklēšanas prasību un pagarināt apsūdzētajiem Vlasjukam, Gricenko, Dračam, Zinčenko, Golovašam un Popovam soda mēru aresta veidā uz 3 mēnešiem, līdz 2019. gada 24. oktobrim.

"Kerčas lieta" prasa laiku

Tiesas sēde notika publikai slēgtā režīmā pēc FDD izmeklēšanas pārvaldes lūguma. Tiesas ēkā atradās tikai aizturēto ukraiņu jūrnieku radinieki, žurnālisti un Ukrainas Augstākās Radas pilnvarotā pārstāve cilvēktiesību lietās Ludmila Denisova.

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasLudmila Denisova
Maskavas tiesa paziņoja spriedumu KF robežu pārkāpušo ukraiņu militāro jūrnieku lietā - Sputnik Latvija
Ludmila Denisova

Robežas pārkāpēju aizstāvība uzstāja uz šīs prasības noraidīšanas, argumentējot to ar to, ka ar likuma aizsargātais priekšlaicīgās izmeklēšanas noslēpums nevar būt derīgs, "kad šī pati izmeklēšana faktiski ir pabeigta".

© Sputnik / Евгений Биятов / Pāriet pie mediju bankasNikolajs Polozovs
Maskavas tiesa paziņoja spriedumu KF robežu pārkāpušo ukraiņu militāro jūrnieku lietā - Sputnik Latvija
Nikolajs Polozovs

Pēc advokāta Nikolaja Polozova sacītā, izmeklēšanas aktīvā stadija jau ir noslēgusies un visiem 24 jūrniekiem ir izvirzīta apsūdzība galīgajā redakcijā atbilstoši KF KK 322. panta 3. daļai (nelikumīga Krievijas robežas šķērsošana organizētas grupas sastāvā). "Kerčas lietā" ir aptuveni divdesmit sējumu, taču, ņemot vērā apsūdzēto un to aizstāvju skaitu, izskatīšana aizņems vismaz trīs mēnešus.

Provokācijai jābūt sodītai

Iepriekš jau esam stāstījuši par to, kā 2018. gada 25. novembrī divi nelieli apbruņoti Ukrainas JKS artilērijas kuteri "Berdjansk" un "Ņikopoļ", kā arī reida velkonis "Jani Kapu" pārkāpa KF valsts robežu Melnajā jūrā un vairākas stundas veica bīstamus manevrus, nereaģējot uz Krievijas varasiestāžu likumīgajām prasībām.

Задержанные украинские корабли доставлены в порт Керчи - Sputnik Latvija
Jūras tribunāls izteicis prasību Krievijai atbrīvot Ukrainas jūrniekus

Krievijas robežsargi aizturēja kuģus, šim nolūkam viņiem nācās pielietot ieročus. Trīs ukraiņu jūrnieki guva vieglus ievainojumus. Kopumā uz klāja izrādījās 22 jūrnieki un divi Ukrainas Drošības dienesta (UDD) darbinieki. Visus aizturēto arestēja sakarā ar apsūdzību KF valsts robežas pārkāpšanā.

Atbildot uz Kijevas prasībām "nekavējoties un bez atrunām atbrīvot" Ukrainas militāros jūrniekus un kuģus, Maskavā vairākkārt uzsvēra, ka runa ir par Krievijas likumu un starptautisko jūras likumu pārkāpumu, tādēļ arestēto likteni ir jānosaka tiesai pēc izmeklēšanas veikšanas.

Ziņu lente
0