Zinātnieki pastāstīja, kāpēc cilvēkiem jāēd kukaiņi

© Sputnik / Eugene LeshkovskyКоллекция жуков Даугавпилсского университета
Коллекция жуков Даугавпилсского университета - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šodien uz Zemes dzīvo apmēram desmit miljoni kukaiņu veidu, tie ir uz visiem planētas kontinentiem, un ieņem praktiski visas ekoloģijas nišas un mājošanas vides. To kopējā masa, saskaņā ar aktuālākajiem pētnieku vērtējumiem, ir aptuveni 17 reizes lielāka, nekā visiem cilvēkiem uz Zemes, un 8 reizes lielāka, nekā visām govīm un cūkām.

RĪGA, 15. jūlijs – Sputnik. Dietologi atklājuši lielu daudzumu antioksidantu un citu veselīgu uzturvielu sienāžu, zīdtauriņu, skudru un citu kukaiņu ķermenī. Tas padara tos ne vien par uztura bagātu, bet arī par veselīgāku gaļas aizvietotāju, vēsta RIA Novosti. Raksts ar zinātnieku viedokli tika publicēts žurnālā Frontiers in Nutrition.

Таракан - Sputnik Latvija
Tarakāni un mušas, nevis bites un tauriņi: kāpēc izmirst kukaiņi

"Visi jau sen saprot, ka kukaiņi nākotnē mums kļūs par teicamu olbaltumvielu, nepiesātināto taukskābju, minerālu, vitamīnu un šķiedras avotu. Taču neviens nav pārbaudījis, vai tie spēs aizstāt apelsīnu sulu un olīveļļu, kā arī citus svarīgākos antioksidantu avotus," stāsta Mauro Serafini no Terāmo Universitātes (Itālija).

"Vismaz divi miljardi Zemes iedzīvotāju regulāri lieto uzturā kukaiņus. Mums atliek pārliecināt pārējos sešus miljardus tajā, ka tā nemaz nav tik slikta ideja. Ja cilvēki sapratīs, ka viņiem pašiem tos ēst ir izdevīgi un veselīgi, mums nenāksies kādam likt to darīt, lai risinātu daudzas klimata un ekoloģijas problēmas," turpina zinātnieks.

Serafini un viņa kolēģi centās atrast šāda veida acīmredzamo priekšrocību diētai, kas sastāv no kukaiņiem, izpētot to, kādas veselīgas vielas ir atrodamas daudzās populārās "ēdamās" bezmugurkaulainās būtnēs populārās Āzijas dienvidaustrumu valstīs. To skaitā izrādījās ne vien sienāži, skudras un citi izplatīti kukaiņi, bet arī eksotiskas radības – tarantuli, skorpioni, ūdensmērītāji.

Zinātnieki izvērtēja katra šāda veida "ēdiena" veselīgumu, noņemot spārnus un citas neēdamas kukaiņu un zirnekļu ķermeņa daļas un sasmalcinot to ķermeņus. Iegūtos pulverus zinātnieki atšķaidīja taukos vai ūdenī un mērīja to, cik daudz antioksidantu tie satur.

Izrādījās, ka dažādi kukaiņu un citu bezmugurkaulaino veidi, neraugoties uz to līdzīgo kaloriju daudzumu, ļoti stipri atšķiras šajā nozīmē. Piemēram, tarantulos un skorpionos, neskatoties uz to popularitāti Taizemē un citās Indoķīnas valstīs, gandrīz nav vielu, kuras novērš bīstamas reakcijas cilvēka šūnās.

Комар впивается в кожу человека. - Sputnik Latvija
Jaunas sugas un jaunas slimības: par 2019. gada Latvijas kukaini kļuva malārijas ods

No otras puses, parastie sienāži, skudras, kā arī cikādes, zīdtauriņa un Āfrikas tauriņa kāpuri izrādījās neticami veselīgas. To sastāvā bija divas reizes vairāk antioksidantu, nekā apelsīnu sulā vai olīveļļā.

Pat ja pielīdzina tos sulai ūdens daudzuma ziņā, kukaiņu ēdienos, kā norāda Serafini, vienalga būs attiecīgi vairāk C vitamīna, polifenolu un citu antioksidantu.

Taču zinātnieks atzīst, ka šo molekulu daba pagaidām nav detalizēti izpētīta, kas neļauj sacīt, cik aktīvi tās iesūksies zarnās un vai tās iekļūs cilvēka šūnās. Pētnieki cer, ka izmēģinājumi uz dzīvniekiem un eksperimenti ar brīvprātīgo dalību palīdzēs viņiem rast atbildi uz šo jautājumu.

Ziņu lente
0