Kāpēc darbs pēc atvaļinājuma rada stresu

© Foto : pixabayДепрессия, стресс, тревога
Депрессия, стресс, тревога - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par to, kā labāk atgriezties darbā pēc ilgstoša atvaļinājuma, pastāstīja psiholoģijas doktore Jeļena Kovaļova.

RĪGA, 14. jūlijs - Sputnik. Daudzi pamanījuši, ka, atgriežoties darbā pēc atvaļinājuma, jūtami zināmi kompleksi. Viņiem šķiet, ka atvaļinājuma laikā viss ir aizmirsts, zaudēta visa kvalifikācija. Taču, no psiholoģijas viedokļa, nekas kritisks mēnesi ilga atvaļinājuma laikā ar cilvēku nenotiek. Psiholoģe uzskata, ka patiesībā runa ir nevis par kvalifikācijas zudumu, bet gan par zināmu stresu organismam, kas itin viegli pārvarams, vēsta Sputnik Moldova.

"Jebkurš stress, ja tas nepārsniedz cilvēka iespējas, ir pārvarams. Protams, tas atkarīgs no cilvēka individualitātes, no emocionalitātes, garīgā spēka, un darba atsākšanas periods var būt vairāk vai mazāk sarežģīts," atzīmēja Kovaļova pārraidē "Rīts ar Sputnik".

Viņa norādīja, ka pēc atvaļinājuma vajadzētu pareizi "ieiet" darbā. Ar šo periodu vieglāk tiek galā cilvēki, kam aktivitāte ir ierastāka. Kovaļova paskaidroja, ka arī darbā jābūt saviem atpūtas periodiem un cilvēkam jānovērš uzmanība no darba.

Atpūta padomju Krimā - Sputnik Latvija
Foto
Atpūta padomju Krimā: nostalģiskas fotogrāfijas

"Organismam nepatīk nekas krass, revolucionārs. Vajag iekļaut darbā pauzes, jāieslēdzas pakāpeniski," ieteica psiholoģe.

Kovaļova paskaidroja, ka cilvēks darbā ir "iekšējā pieaugušā" stāvoklī, bet atpūtā ieslēdzas "iekšējais bērns", kurš gūst lielāku brīvību, nekā viņam ļauj pieaugušā scenārijs. Tāpēc, atgriežoties darbā, vislabāk būtu atrast savu "pieaugušā" stāvokli. Vajag sevi sagatavot, ieslēgt darba nostādni, izplānot dienu, pārslēgt režīmu. Tas ir, cilvēka rīcībai jābūt apņēmīgai. Lai tas neradītu stresu, ieteicams to pavadīt ar patīkamu stāvokli, darot to, kas sagādā prieku.

"Jo lielākā mērā mēs apzināmies, kāpēc mēs strādājam, ko mums dod šis darbs, jo vieglāk mums būs iziet no pasībā stāvokļa. Mums jāsameklē darbā tas, kas mums ļoti patīk, kas sagādā prieku," secināja Kovaļova.

Ziņu lente
0