Strasbūras tiesa novērtējusi Lietuvas darbības pret mūža ieslodzījumā esošajiem

© Sputnik / Владимир ФедоренкоЗдание Европейского суда по правам человека, архивное фото
Здание Европейского суда по правам человека, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas cilvēktiesību tiesa izsvītrojusi no lietu saraksta 16 petīcijas no Lietuvas pilsoņiem, norādot, ka tagad viņi var efektīvi aizstāvēt savas tiesības pašu valstī.

RĪGA, 14. jūlijs – Sputnik. Eiropas cilvēktiesību tiesa atzinīgi novērtējusi Lietuvā ieviesto sistēmu, kas paredz ieslodzījuma apstākļu izvērtēšanu cilvēkiem, kuri izcieš mūža ieslodzījumu, atzīstot, ka republika pārtraukusi pārkāpt cilvēktiesības, vēsta Lietuvas Tieslietu ministrijas preses dienests.

Strasbūras tiesa novērtējusi visus apstākļus un izsvītrojusi no izskatāmo lietu saraksta 16 petīcijas, ko iesnieguši uz mūžu notiesātie Lietuvas pilsoņi, jo tagad viņi var aizstāvēt savas tiesības pašu valstī.

Заключенный - Sputnik Latvija
Lietuvā uz mūžu notiesātājiem būs tiesības lūgt priekšlaicīgu atbrīvošanu

"ECT atzinīgi novērtēja faktu, ka jautājums par mūža ieslodzījuma mīkstināšanu tiks izskatīts Lietuvas tiesās, nodrošinot efektīvas procesuālās garantijas notiesātajam un iespējas noskaidrot iemeslus, ja notiesātā apžēlošanas lūgums nav apmierināts," preses dienesta teikto citēja Sputnik Lietuva.

Strasbūras tiesa pozitīvi novērtējusi arī lietu atkārtotas izskatīšanas termiņus. Notiesātie Lietuvā var lugt izvērtēt apstākļus pēc 20 gadus ilgas soda izciešanas, nevis kā paredzēts ECT – pēc 25 gadiem.

ECT uzsvēra, ka apstākļi, kas nepieciešami mūža ieslodzījuma mīkstināšanai, piemēram, noziedzīgas rīcības riska novērtējums, jau izciestais soda termiņš, notiesātā uzvedība, soda mērķis un sprieduma ietekme uz notiesāto, ir pietiekami objektībi un ļauj pareizi novērtēt, vai notiesātais cilvēks ir labojies tiktāl, lai saņemtu sprieduma mīkstināšanu.

Здание Европейского суда по правам человека, архивное фото - Sputnik Latvija
ECT izskatīs Martinsona prasību pret Latviju

Martā Seims pieņēma Kriminālkodeksa grozījumus, kuri skar uz mūžu ieslodzītās personas. Grozījumi tika iniciēti pēc ECT kritiskajām piezīmēm. Tiesa apgalvoja, ka Lietuva pārkāpj uz mūžu ieslodzīto tiesības, jo republikā viņiem nav iespēju iziet brīvībā.

Jaunie normatīvie akti paredz tiesības ieslodzītajiem 20 gadus pēc soda izciešanas sākšanas lūgt tiesu pārskatīt lietu. Ja tiesa nolems mainīt soda mēru, brīvības atņemšanas laiks tiks nomainīts pret fiksētu laiku no 5 līdz 10 gadiem.

Atzīmēts, ka nesen Viļņas apgabala lieta izskatīja vienu lūgumu par ieslodzījuma termiņa grozīšanu.

Patlaban mūža ieslodzījumu Lietuvā izcieš vairāk nekā simt cilvēki.

Ziņu lente
0