Krievija norādījusi nosacījumus gāzes tranzīta saglabāšanai caur Ukrainu

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasГазодобывающее предприятие компании «Укргаздобыча» во Львовской области
Газодобывающее предприятие компании «Укргаздобыча» во Львовской области - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
KF Valdības aparāta vadītāja pirmais vietnieks Sergejs Prihodko tāpat norāda, ka Maskava atbalsta piegādes maršrutu diversifikāciju, izmantojot jaunu un jau esošo infrastruktūru.

RĪGA, 24. jūnijs – Sputnik. Krievija ir gatava saglabāt gāzes tranzītu caur Ukrainas teritoriju ar ekonomiski rentabliem nosacījumiem, taču tas ir iespējams taisnīgas tiesu strīdu starp Gazprom un Naftogaz noregulēšanas gadījumā, paziņoja KF Valdības aparāta vadītāja pirmais vietnieks Sergejs Prihodko, vēsta RIA Novosti.

Viņš norādīja, ka Maskava atbalsta piegādes maršrutu diversifikāciju, izmantojot jaunu un jau esošo infrastruktūru ar nosacījumu, ka projekti būs ekonomiski pievilcīgi un saprātīgi. Turklāt Prihodko atgādināja, ka Eiropā palielinās enerģijas avotu pieprasījums.

Runājot par gāzesvadu "Ziemeļu straume 2", viņš uzsvēra, ka tas ir tikai un vienīgi ekonomisks projekts, kurš ir saistīts ar ogļu un kodolenerģijas samazinājumu Eiropā. Prihodko piebilda, ka cauruļvada palaišana neparedz tranzīta izbeigšanu jau esošajos maršrutos.

"Krievija vairākkārt paziņojusi par gatavību saglabāt gāzes tranzītu caur Ukrainas GTS savstarpēji izdevīgu nosacījumu gadījumā pēc 2019. gada. Lai tas notiktu, jānoregulē attiecības starp ieinteresētajām kompānijām, jāsaskaņo ekonomiskie nosacījumi un jāizveido gaisotne, kas veicinātu normālu dialogu," paziņoja viņš.

"Ziemeļu straume 2" paredz divu gāzesvada cauruļu izbūvi ar kopējo jaudu 55 miljardi kubikmetru gāzes gadā. Tās ieliks Krieivjas, Somijas, Zviedrijas, Dānijas un Vācijas teritoriālajos ūdeņos vai ekskluzīvajās ekonomiskajās zonās Baltijas jūrā.

Kijeva ir viens no projekta īstenošanas pretiniekiem, jo tā baidās pazaudēt Krievijas degvielas tranzīta ienākumus.

Pārrunas par tranzīta līgumu

Esošais tranzīta līgums starp Krieviju un Ukrainu beidzas šī gada beigās. Pusēm ar Eiropas Komisijas dalību notiek pārrunas par jaunas vienošanās noslēgšanu, taču joprojām nekādas vienošanās nav panāktas.

Газодобывающее предприятие компании «Укргаздобыча» во Львовской области - Sputnik Latvija
Ārkārtas situācija Ukrainā: gāzes atlicis vien 10 dienām

Pēc trīspusējās tikšanās janvārī EK izvirzīja savu piedāvājumu topošajām līgumam: tam ir jābūt parakstītam vairāk nekā uz 10 gadiem, un tā apjomiem jābūt pievilcīgiem, tostarp investoriem, kurus aicinās modernizēt Ukrainas GTS.

Krievija vairākkārt norādīju, ka ir ieinteresēta līguma pagarināšanā, taču tam ir jābūt ekonomiski pievilcīgam, savukārt Ukrainas GTS – konkurētspējīgai.

Iepriekš Sputnik Lietuva intervijā žurnāla "Geoenergetika.ru" galvenais redaktors Boriss Marcinkēvičs izteica viedokli, ka tranzīta izbeigšanas gadījumā caur Ukrainas teritoriju var apstāties gāzes piegāde valsts apdzīvotajām vietām. Pēc viņa domām, Kijevai jāievēro esošie noteikumi, jo Ukraina ir tranzītvalsts.

Stokholmas arbitrāža

Pagājušajās ziemā Stokholmas arbitrāža paziņoja spriedumu Gazprom un Naftogaz strīdā attiecībā uz gāze piegādes un tranzīta līgumiem. Krievijas kompānijai lika izmaksāt Ukrainas kompānijai 2,56 miljardus dolāru.

Taču Gazprom apstrīdēja lēmumu Zviedrijas tiesā, savukārt Ukraina centās piedzīt līdzekļus piespiedu kārtā. Tāpat kompānija iesniedza prasību Stokholmas arbitrāžā par līgumu laušanu ar Naftogaz, kuri ir spēkā līdz 2019. gada beigām.

Ziņu lente
0