Somi "glābj" tūkstošiem tonnu pārtikas, kura netika pārdota derīguma termiņa ietvaros

© Foto : pixabayСупермакерт
Супермакерт - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Somijā popularitāti gūst derīguma termiņa ietvaros nerealizētās pārtikas pārdošana. Pērkot to par ļoti nelielu naudu, somu patērētāji gadā šādā veidā "izglābj" simtiem tūkstošiem kilogramu ēdiena.

RĪGA, 24. jūnijs – Sputnik. Saskaņā ar Somijas Patērētāju savienības datiem, somu mājsaimniecības gadā izmet 400-500 tūkstošus tonnu ēdiena 500 miljonu eiro vērtībā, raksta Yle. Pēc speciālistu domām, ar šo pārtiku varētu paēdināt miljardu cilvēku, vēsta Sputnik Igaunija.

Pēdējo gadu laikā somi ar lielu entuziasmu sākuši cīnīties par pārtikas atkritumu samazināšanu, un tajā tiem palīdz uzņēmumi, kuri nodarbojas ar produktu pārdošanu, kuri ilgi nostāvējuši veikalu plauktos vai kuru derīguma termiņš tuvojas beigām. Tas ļauj somu patērētājiem ietaupīt vērā ņemamu naudu uz pārtikas rēķina un vienlaikus palīdzēt ekoloģijai, jo pārtikas atkritumi ir siltumnīcefekta gāžu avots.

Выращивание риса в Краснодарском крае - Sputnik Latvija
Nosaukts ikdienas produkts aptaukošanās apkarošanai

Labu peļņu gūst arī kompānijas, kuras nodarbojas ar derīguma termiņa ietvaros nepārdoto produktu pārdošanu, jo to darbība pēdējo gadu laikā pastāvīgi paplašinājusies.

Somijā darbojas trīs šādas lielas kompānija, un tām klājas vairāk nekā labi. Fiksu Ruoka pērn pārdeva vairāk nekā 500 tonnas pārtikas, kuras beidzās derīguma termiņš. Matsmart, kurš darbojas arī Zviedrijā, pēdējo trīs gadu laikā pārdeva 6500 tonnu "izglābtā" ēdiena. Trešā kompānija, ResQ Club, kura īsteno darbību ar mobilas lietotnes palīdzību, pērnā gada pavasarī uzsāka sadarbību ar veikaliem, kuri ietilpst K tīklā.

Šobrīd jau katrs desmitais K-Market izmanto ResQ Club pakalpojumus derīguma termiņa ietvaros nepārdoto preču pārdošanai. Nelieli veikali pārdod tālāk līdz 10, lielie – līdz 30-40 gatavo "glābjamā" ēdiena pakešu dienā.

Tipiskās preces, kuras nonāk pārtikas komplektos, ir produkti, kuriem beidzas derīguma termiņš, kafejnīcu un maiznīču nepārdotā produkcija, gatavie restorānu ēdieni, produkti ar rūpnīcas iepakojuma defektiem, kuri neietekmē to kvalitāti. Ar mobilās lietotnes ResQ Club par puscenu vai pat zemāk iegādāties diennakts laikā pagatavotus restorāna ēdienus, kuri netika pārdoti, piemēram, pusdienu laikā.

Цех розлива на пивоваренном заводе - Sputnik Latvija
Cik maksās preces pēc taras depozīta sistēmas ieviešanas

Pēc kompānijas pārstāvju sacītā, liela popularitāte ir suši, kā arī taizemiešu, ķīniešu un vjetnamiešu virtuves ēdieniem. Pārtikas komplektos, kurus lietotāji saņem vai nu pa pastu, vai paši saņem tirdzniecības vietās, visbiežāk ietilpst bakalejas preces, bērnu pārtika un kafija.

Kaimiņu Igaunijā ar pārtikas "glābšanu", kurai beidzas derīguma termiņš, nodarbojas nevalstiskā organizācija "Igaunijas Pārtikas banka" (Eesti Toidupank). Produktus, kuri paliek veikalos, kā arī pie ražotājiem un piegādātājiem, Pārtikas bankas brīvprātīgie izdala mazturīgiem iedzīvotājiem.

Ziņu lente
0