Sanderss apsūdz Trampu spriedzes eskalācijā attiecībās ar Irānu

© REUTERS / Chris Jackson / POOLПрезидент США Дональд Трамп
Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viņš norādīja, ka Tramps uzskata "karu ar Irānu par kaut ko labu valstij".

RĪGA, 23. jūnijs – Sputnik. Senators-demokrāts Bernijs Sanderss intervijā telekanālam CBS apsūdzēja ASV prezidentu Donaldu Trampu spriedzes eskalācijā starp Vašingtonu un Teherānu, vēsta RIA Novosti.

"It kā kāds aizdedzinājis grozu pilnu ar papīriem, un pēc tam cenšas to nodzēst. Viņš palīdzēja izveidot krīzi, un pēc tam apturēja uzbrukumus," paziņoja Sanderss. Viņš norādīja, ka Tramps uzskata "karu ar Irānu par kaut ko labu valstij".

Uz telekanāla žurnālista sacīto, ka triecienam, kuru prezidents sākotnēji plānoja veikt, bija jābūt ierobežojoša rakstura pasākumam, senators paziņoja: "Vienkārši ierobežojošs trieciens. Vainīgs. Es nezināju, ka vienkārši uzbrukt citai valstij ar bumbu izmantošanu ir normāli. Tikai ierobežojošs trieciens? Tas ir kara akts."

Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Tramps pastāstīja, kā viedoklī viņš ieklausās Irānas jautājumā

Pirms tam Tramps paziņoja, ka iepriekš Vašingtona bija gatava triecienuzbrukuma veikšanai Irānai, taču prezidents atteicās no tā iespējamo upuru dēļ. Turklāt viņš norādīja, ka cer izbēgt no kara ar Irānu. Irānas augstākais līderis Ali Hameneji arī pateica, ka Irāna negrasās rosināt karu ar ASV, taču turpinās pretoties Vašingtonai.

Irānas revolūcijas Sardzes korpuss ceturtdien paziņoja, ka Irānas karavīri notrieca amerikāņu bezpilota lidaparātu pie ieejas Persijas līcī valsts dienvidos, pēc tam, kad tas pārkāpa Irānas gaisa telpu. Vēlāk ASV Bruņoto spēku centrālā vadība paziņoja, ka Irānas zenītraķešu komplekss notrieca ASV JKS bezpilota lidaparātu virs Ormuza šauruma, starptautiskajā gaisa telpā. Taču Teherānā uzstāj, ka bezpilota lidaparāts tika notriekts Irānas teritorijā.

Turklāt Irānas ārlietu ministra vietnieks Abbass Arakči telefonsarunā ar Šveices vēstnieku Teherānā Markusu Leitneru, kurš pārstāv ASV intereses, paziņoja par protestu sakarā ar amerikāņu bezpilota lidaparāta ielaušanos valsts gaisa telpā. Tāpat Arakči atkārtoti paziņoja, ka "Irāna netiecas pēc kara vai konflikta Persijas līcī" un aicināja atturēties amerikāņu spēkus no neapdomātām darbībām reģionā.

Tramps nosauca incidentu par "ļoti lielu Irānas kļūdu", taču vēlāk paziņoja, ka netic šīs darbības tīšajā nodomā, izsakot minējumu, ka kāds pieņēmis šo lēmumu kļūdas pēc.

Ziņu lente
0