ASV aicina Baltiju stāties kredītu verdzībā. Galvenais – novājināt Krieviju

© AFP / PATRIK STOLLARZРазгрузка американской военной техники в порту Бремерхафен в Германии
Разгрузка американской военной техники в порту Бремерхафен в Германии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV vēlas kreditēt Baltijas valstu aizsardzības vajadzības, lai mazinātu to "atkarību" no Maskavas.

RĪGA, 20. jūnijs - Sputnik. ASV Kongresa loceklis Eliots Engels izdomājis, kā palīdzēt Baltijas valstīm to konfrontācijā ar Maskavu un vienlaikus atbalstīt ASV militāri rūpniecisko kompleksu. Politiķis iniciējis likumprojektu par kredītu izsniegšanu aizsardzības vajadzībām atsevišķiem NATO locekļiem, lai stiprinātu to nacionālo aizsardzību un palīdzētu atbrīvoties no "atkarības" no Krievijas.

Daudzi amerikāņu sabiedrotie vēl joprojām izmanto padomju iekārtas, tāpēc "ir spiesti" pirkt rezerves daļas un pakalpojumus no Krievijas, atzīmēts dokumentā, pie tam šīm valstīm nav nepieciešamo līdzekļu, lai iegādātos jaunus dārgus aizsardzības līdzekļus. Saskaņā ar kongresmeņa ieceri, Vašingtona ar mērķa kredītu palīdzību palīdzēs šīm valstīm atteikties no padomju ieročiem un modernizēt savus spēkus.

"Savienoto Valstu politikas pamatā ir atbalsta sniegšana sabiedrotajiem NATO mūsdienīgu militāro iekārtu iegādē un izvēršanā, kas atbilstu NATO standartiem operatīvās savietojamības ziņā, kā arī viņu atkarības mazināšana no Krievijas un bijušās PSRS valstu aizsardzības izstrādājumiem," likumprojektu citēja RT.

Runa ir par NATO locekļiem, kuri iestājušies aliansē pēc 1999.gada 1.marta: Albānija, Bulgārija, Ungārija, Latvija, Lietuva, Polija, Rumānija, Slovākija, Slovēnija, Horvātija, Melnkalne, Čehija un Igaunija. ASV plāno kreditēt šo valstu militāros iepirkumus uz laiku līdz 12 gadiem.

Likumprojekta autors atgādināja, ka Amerika jau sniedz sabiedrotajiem finansiālu palīdzību, ko tie atvēl ASV ieroču, militārās tehnikas vai pakalpojumu iegādei. Taču, ņemot vērā Krievijas nostiprināšanos, šī palīdzība nav pietiekama, atzīmēts dokumentā.

Разрушенное в результате натовской бомбардировки здание Союзного полицейского управления в Белграде - Sputnik Latvija
Viedoklis
Labs biznesa projekts: 15 gadu laikā NATO izsūknējusi no Latvijas 5 miljardus eiro

Likumprojektā iekļautas arī prasības, kas izvirzītas amerikāņu kredītu potenciālajiem saņēmējiem. Plānots, ka ASV valsts sekretāram jāapstiprina progress no saņēmēja puses aizsardzības izdevumu jomā paredzēto saistību izpildes aspektā (vismaz 2% IKP), kā arī saņēmēja uzticība demokrātiskajām vērtībām.

Tamlīdzīga kreditēšanas shēma drīzāk izstrādāta ar mērķi atbalstīt ASV militāri rūpniecisko kompleksu, nevis nabaga sabiedrotos, atzīmēja Krievijas militārie eksperti.

Iepriekš Francija ierosināja izveidot no ASV neatkarīgu vienoto Eiropas armiju. ES valstu līderi atzinīgi novērtēja ideju un atzīmēja, ka ES iniciatīvas aizsardzības jomā stiprina tās stratēģisko autonomiju. ASV prezidents Donalds Tramps asi kritizēja Eiropas armijas parādīšanās iespēju un atgādināja NATO locekļiem, ka tām jānodrošina sava daļa Ziemeļatlantijas alianses finansēšanā.

Ziņu lente
0