Dānijai tiks izstādīts rēķins par zaudējumiem "Ziemeļu straumes 2" kavējuma dēļ

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasСтроительство газопровода "Северный поток-2" в Ленинградской области
Строительство газопровода Северный поток-2 в Ленинградской области - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kompānija Nord Stream 2 AG jau ir izteikusi mājienu, ka līdzekļi gāzesvadā ir ieguldīti un būvdarbu aizkavēšanās, ņemot vērā maršruta saskaņošanu ar Dāniju, var novest pie zaudējumiem, ko nāksies kompensēt.

RĪGA, 19. jūnijs — Sputnik. Dānija, iespējams, būs spiesta kompensēt zaudējumus, ko draud sagādāt aizkavēšanās gāzesvada "Ziemeļu straume 2" maršruta saskaņošanas procesā, informēja "Gazprom" valdes loceklis Sergejs Kuzņecs, vēsta Prime.

Трубы газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija
Vācu kompānijas vadītājs aicina aizstāvēt "Ziemeļu straumi 2" no ASV

"Viņiem ir atbildība, kas agri vai vēlu var rasties. Cik man zināms, kompānija Nord Stream 2 AG jau ir izteikusi mājienu, ka līdzekļi gāzesvadā ir ieguldīti un būvdarbu aizkavēšanās, ņemot vērā maršruta saskaņošanu ar Dāniju, var novest pie zaudējumiem, ko nāksies kompensēt," atklāja Kuzņecs.

Savukārt "Gazprom eksport" vadītāja, "Gazprom" valdes priekšsēdētāja vietniece Jeļena Burmistrova pastāstīja, ka Krievijas holdings cer: būvējamie gāzesvadi, tostarp arī Nord Stream 2, sāks darbu savlaicīgi – visi darbi rit pēc plāna.

Iepriekš "Gazprom" vadītājs Aleksejs Millers informēja, ka reālais gāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvdarbu termiņš Dānijas teritorijā sastāda vien piecas nedēļas.

"Iecirknis Dānijā, pat neatkarīgi no maršruta, ir ļoti īss, aptuveni 130 kilometri. Pats darbs Dānijas sektorā ilgs ne vairāk kā piecas nedēļas," teica Millers.

Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz divu cauruļvadu izbūvi ar kopējo jaudu 55 miljardu kubikmetru gāzes gadā. Jaunais cauruļvads tiks izbūvēts līdzās esošajam - "Ziemeļu straumei". Tas vedīs pa Baltijas jūras dzīlēm un šķērsos Krievijas, Somijas, Zviedrijas, Dānijas  un Vācijas teritoriālos ūdeņus vai ekskluzīvās ekonomiskās zonas.  No minētajām valstīm kompānijai Nord Stream 2 AG, "Ziemeļu straume 2" operatoram, atlicis saņemt būvdarbu atļauju tikai no Dānijas. Pirmais pieteikums maršrutam, kas šķērsoja Dānijas teritoriālos ūdeņus, tika iesniegts 2017. gada aprīli. Otrais pieteikums alternatīvam maršrutam Dānijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā uz ziemeļrietumiem no Bornholmas salas tika iesniegts 2018. gada augustā.

Северный поток - 2 - Sputnik Latvija
"Ziemeļu straumes 2" liktenis ir izlemts: ES saskaņojusi gāzes likuma grozījumus

Dānijas vilcināšanās piespieda Nord Stream 2 AG iesniegt valsts regulatoram trešo pieteikumu "Ziemeļu straumes 2" būvdarbiem – tagad Dānijas EEZ uz dienvidiem no Bornholmas salas, aiz Dānijas teritoriālo ūdeņu robežām. Martā Dānijas valdība lūdza kompāniju izskatīt tieši šo variantu. Pagaidām Dānijas Enerģētikas aģentūra nav izskatījusi arī šo variantu.

Maskava vairākkārt uzsvērusi, ka "Ziemeļu straume 2" ir tikai un vienīgi ekonomisks projekts – tēze par iespējamiem enerģētiskiem draudiem Eiropai neiztur nekāda veida kritiku. Gāzes transportēšanas maršrutu diversifikācija, tieši pretēji, ļaus samazināt tranzīta riskus un paaugstinās gāzes apgādes drošumu patērētājiem. Turklāt gaišzilās degvielas piegādes izmaksas samazināsies - "Ziemeļu straumes 2" maršruts līdz Vācijai ir gandrīz par diviem tūkstošiem kilometru īsāks, nekā caur Ukrainu.

Ziņu lente
0