NATO mācības Baltops 2019 notiek Krievijas Baltijas jūras flotes uzraudzībā

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasВыход кораблей Балтийского флота в море в рамках учений "Запад-2017"
Выход кораблей Балтийского флота в море в рамках учений Запад-2017 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Aizsardzības ministrijā pastāstīja, kādus uzdevumus risina Baltijas jūras flotes spēki, kuri kontrolē NATO mācības Baltops 2019.

RĪGA, 16. jūnijs – Sputnik. NATO mācību Baltops 2019 aktīvā fāze notiek Krievijas Baltijas jūras flotes spēku un līdzekļu uzraudzībā. Par to paziņoja KF Aizsardzības ministrijas Informācijas un masu komunikāciju departamenta preses dienests, vēsta Sputnik Igaunija.

Iestādes informatīvajā paziņojumā precizēts, ka Baltops 2019 manevru uzraudzība notika ar mērķi "operatīvi reaģēt uz iespējamām neštata situācijām un navigācijas drošības draudiem civilajai kuģniecībai Baltijas jūras akvatorijā".

Международные военные учения в Латвии - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ieroču žvadzināšana: NATO sper jaunu soli drošības mazināšanai Baltijas reģionā

Tāpat Aizsardzības ministrijā paziņoja, ka mācību rajonā Baltijas jūras flotes apakšvienības veic radioelektroniskās situācijas kontroli, jo NATO manevru dalībnieki nodarbojas ar "praktisko epizožu apgūšanu, kuras saistītas ar radiolokācijas un radionavigācijas sistēmu radioapspiešanu".

Iepriekš Aizsardzības ministrijā ziņoja, ka alianses mācību fonā Baltijas jūrā Krievijas JMF lidmašīnas apguva Kaļiņingradas apgabala poligonā bumbu triecienuzbrukumus sauszemes mērķiem. Nodarbībās tika iesaistīti apmēram desmit Baltijas jūras flotes jūras aviācijas frontes bombardētāju Su-24 un daudzmērķu iznīcinātāju Su-30SM.

Krievijas militārajā iestādē informēja, ka, izņemot triecienuzbrukumus no gaisa, kaujas lidmašīnu ekipāžas apguva sarežģītas pilotāžas figūras, kuru vidū ir vertikālas, horizontālas un šķības "mucas", kaujas apgriešanas, kā arī izvairīšanās paņēmieni no nosacītā pretinieka PRA līdzekļiem.

Kā jau iepriekš stāstīts, liela mēroga NATO jūras militārās mācības Baltops 2019 norisinās Baltijas jūras akvatorijā no 2019. gada 9. līdz 21. jūnijam. Saskaņā ar KF Aizsardzības ministrijas datiem, alianses manevru aktīvā fāze sākās 10. jūnijā.

Алексей Леонков - Sputnik Latvija
Eksperts: NATO palielinās militāro mācību skaitu Baltijā

Kopumā mācībās piedalās 18 NATO dalībvalstis, kā arī militāri politiskā bloka partneri – Somija un Zviedrija. Kopumā manevros iesaistīti aptuveni 12 tūkstoši karavīru, 44 karakuģi, kā arī apmēram 40 lidmašīnas un helikopteri. Mācības vada Amerikas varasiestāžu nesen atjaunotās ASV JKS 2. operatīvās flotes vadība.

Iepriekš aliansē ziņoja, ka mācības Baltops 2019 nav virzīti pret kaut kādu konkrētu valsti. Pēc NATO oficiālās pārstāves Oanas Lungesku sacītā, manevriem ir jāparāda, ka "NATO spēj sevi pasargāt no jebkura pretinieka".

Pazīstams krievu militārais eksperts, žurnāla "Nacionālā aizsardzība" galvenais redaktors Igors Korotčenko savukārt izteica šaubas par Lungesku apgalvojumu patiesīgumu. Viņš ir pārliecināts, ka mācību gaitā alianse veic arī JKS grupējumu sagatavošanu karadarbībām pret Baltijas jūras floti.

"Tam, ka NATO piesedz sevi ar kaut kādu miermīlīgu frazeoloģiju, nevienu nevajadzētu maldināt," pateica Korotčenko radio Sputnik intervijā.

Eksperts uzsvēra, ka jebkāda scenārija gadījumā NATO tieksies okupēt Kaļiņingradas apgabalu un iznīcināt Baltijas jūras floti.

Ziņu lente
0