Šodien visā pasaulē svin Krievu valodas dienu

© Sputnik / Евгений АшихминУчебники русского языка
Учебники русского языка - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Runājošo skaita ziņā krievu valoda ieņem sesto vietu pasaulē, savukārt izplatības ziņā – astoto.

RĪGA, 6. jūnijs – Sputnik. Slavenā krievu dzejnieka Aleksandra Puškina dzimšanas dienā Krievijā un visā pasaulē atzīmē Krievu valodas dienu.

Lēmumu par Krievu valodas dienas rīkošanu 2010. gadā pieņēma ANO daudzvalodības un kultūras daudzveidības programmas ietvaros. Viens no šīs programmas mērķiem ir visu ANO oficiālo valodu (angļu, arābu, spāņu, ķīniešu, krievu un franču) vienlīdzības uzturēšana, kā arī informētības veicināšana par katras valodas vēsturi un kultūru.

Krievijā šos svētkus svin kopš 2011. gada.

Krievu valoda ir viena no lielākajām pasaules valodām. Runājošo skaita ziņā krievu valoda ieņem sesto vietu pasaulē, savukārt izplatības ziņā – astoto. Lietojuma ziņā Internetā krievu valoda ieņem otro vietu.

Традиционные русские хлеб-соль  - Sputnik Latvija
Tiek galā bez valsts palīdzības: kā norisinās Krievu kultūras dienas Latvijā

Tā ir viena no vistulkojamākajām valodām pasaulē: starp valodām, kurās tiek tulkots vairums grāmatu, krievu valoda ieņem septīto vietu, savukārt starp valodām, no kurām visbiežāk tulko – ceturtajā.

Krievu valodai ir valsts un oficiālās valodas statuss Krievijā un Baltkrievijā, iestāžu oficiālās valodas statuss – Kazahstānā, Kirgizstānā un citās valstīs.

Šobrīd krievu valodā runā 146 miljoni Krievijas Federācijas pilsoņu un vēl 127 miljoni – ārvalstīs. Ukrainā krieviski runā 36,8 miljoni cilvēku, Kazahstānā – 13,5 miljoni, Uzbekistānā – 11,8 miljoni, Baltkrievijā – 9,3 miljoni, Polijā – 5,5 miljoni, Vācijā – 5,4 miljoni, Azerbaidžānā – 4,9 miljoni, ASV – 3,5 miljoni, Kirgizstānā – 2,7 miljoni, Tadžikistānā – 2,5 miljoni, Gruzijā – 2,4 miljoni, Armēnijā – 2,1 miljons, Bulgārijā un Čehijā – 2 miljoni, Moldovā – 1,7 miljoni, Serbijā – 1,4 miljoni, Slovākijā – 1,3 miljoni, Mongolijā – 1,2 miljoni, Izraēlā – 1 miljoni, Turkmenistānā – 0,9 miljoni, Ķīnā – 0,7 miljoni, Piedņestrā – 0,5 miljoni, Abhāzijā – 0,45 miljoni, kā arī lielākā daļa Baltijas valstu iedzīvotāju arī prot krievu valodu. Turklāt krievu valodu zina Kanādā, Austrālijā un Jaunzēlandē – 4,1 miljons, Āzijā – 2,7 miljoni, Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā – 1,3 miljoni, Latīņamerikā – 0,2 miljoni, Āfrikā uz dienvidiem no Sahāras – 0,1 miljons.

Krievu valodas dienai veltīti pasākumi norisinās visā pasaulē.

No 2019. gada 1. līdz 6. jūnijam Maskavā norisinās grāmatu festivāls "Sarkanais laukums", kura programmā ir vairāk nekā 500 notikumu. Par festivāla kulmināciju kļūs jubilejas svinības 6. jūnijā. 220. gadadienā kopš Aleksandra Puškina dzimšanas dienas tradicionāli Krievijas labākie jaunie rakstnieki un dzejnieki tiks apbalvoti ar literatūras prēmiju "Licejs".

Ziņu lente
0