NATO organizē mācības ar Patriot pielietojumu 60 km attālumā no Kaļiņingradas

© Sputnik / Sergey MelkonovАмериканский комплекс ПВО Patriot на параде в честь столетия Латвии
Американский комплекс ПВО Patriot на параде в честь столетия Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Militāro mācību Tobruq Legacy 2019 mērķis ir sabiedroto pretraķešu un pretgaisa aizsardzības darbību uzlabošana. Scenārijs paredz pretinieka kara aviācijas un bezpilota lidaparātu uzbrukumu vienam no NATO locekļiem.

RĪGA, 4. jūnijs — Sputnik. Polijā sākušās NATO mācības Tobruq Legacy 2019. Viens no manevru posmiem notiks poligonā Ožiša ezera apkaimē, aptuveni 60 kilometru attālumā no Kaļiņingradas apgabala.  Manevros piedalīsies 4800 kareivji un aptuveni 1200 tehnikas vienības, vēsta Polijas Aizsardzības ministrija.

Divreiz gadā organizēto militāro mācību Tobruq Legacy 2019 mērķis "apstiprināt NATO valstu PGA sistēmu spēju sadarboties vienotas struktūras ietvaros". Manevrus organizē ASV, un plānots, ka tajos tiks izmantoti kompleksi Patriot, kā arī maza darbības attāluma sistēmas, piemēram Kub un Osa.

NATO mācības Pavasara vētra Igaunijā - Sputnik Latvija
"Pavasara vētra" Igaunijā: NATO rīko mācības Krievijas robežu tuvumā

Mācības notiks vairākos poligonos: Ustkā, Nadažicā un pavisam netālu no Kaļiņingradas apgabala – pie Ožiša. Mācībās piedalīsies Lielbritānijas, Ungārijas, Vācijas, Holandes, Rumānijas, Slovākijas, ASV un Čehijas karavīri.

Tieši šo mācību laikā 2017. gadā Baltijas valstu teritorijā pirmo reizi tika izmantotas ASV PGA sistēmas Patriot.

Iepriekš NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs pavēstīja, ka alianse plāno palielināt savas iespējas nogādāt PGA spēkus dažādās bloka valstīs, tostarp arī Baltijas valstīs.

"NATO spēja nodrošināt sabiedroto, ieskaitot Baltijas valstis, gaisa aizsardzību, ir atkarīgas ne tikai no spēkiem, ko jau esam dislocējuši, bet arī no iespējas ātri pastiprināt, ja mēs saskatām tādu nepieciešamību," paziņoja Stoltenbergs. Viņš atklāja, ka šis jautājums tiks apspriests NATO aizsardzības ministru tikšanās laikā jūnijā.

Iepriekš vēstīts, ka pēdējā laikā konstatēta NATO bloka aktivitātes bezprecedenta palielināšanās pie Krievijas robežām. Alianse to aizbildina ar nepieciešamību savaldīt "Krievijas draudus".

Armijas bāzes radars - Sputnik Latvija
Krievijā pastāstīja, kā atbildēs uz NATO militārajām mācībām Norvēģijā

Maskava jau vairākkārt norādījusi, ka tamlīdzīgiem NATO apgalvojumiem nav nekāda reāla pamata. Krievijas valdība uzsver, ka valsts militārā doktrīna izstrādāta aizsardzības mērķiem un neparedz uzbrukumus nevienai alianses valstij.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, komentējot "šausmu stāstus" par Krievijas draudiem, paskaidroja, ka NATO ir labi informēta – Krievijai nav nekādu kareivīgu plānu, taču Rietumi izmanto mītu par iespējamo agresiju, lai attaisnotu Krievijas kaimiņos esošos reģionu militarizāciju.

Ziņu lente
0