Mediji: ASV draud atņemt Eiropas Savienībai militāro palīdzību

© Sputnik / Sergey MelkonovASV armijas tanks M1A2 Abrams starptautiskajās mācībās Summer Shield XIV
ASV armijas tanks M1A2 Abrams starptautiskajās mācībās Summer Shield XIV - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerikāņu neapmierinātība ir saistīta ar topošā Eiropas Aizsardzības fonda (FED) normām un ES valstu Pastāvīgās strukturētās sadarbības drošības un aizsardzības (PESCO) projektiem.

RĪGA, 3. jūnijs – Sputnik. ASV pieprasīja Eiropas Savienībai sniegt piekļuvi tās militārajiem pasūtījumiem, pretējā gadījumā Brisele riskē palikt bez amerikāņu militārā atbalsta "Krievijas draudu apstākļos", vēsta RIA Novosti ar atsauci uz spāņu izdevumu El Pais.

Saskaņā ar izdevuma datiem, ultimāts tika izvirzīts 22. maijā Vašingtonā tikšanās laikā, kurā piedalījās ES pārstāvji un Maikls Mērfijs, kurš Baltajā namā atbild par attiecībām ar Briseli.

"Kad nāks krīze un jūsu aizsardzība izgāzīsies, jūsu pilsoņus īpaši neiepriecinās tas, ka iegādātie ieroči ir tikai no Eiropas valstīm," citē amerikāņu ierēdni avīze.

Amerikāņu neapmierinātība ir saistīta ar topošā Eiropas Aizsardzības fonda (FED) normām un ES valstu Pastāvīgās strukturētās sadarbības drošības un aizsardzības (PESCO) projektiem.

Pēc ASV domām, jaunās Eiropas normas intelektuālā īpašuma, tehnoloģiju nodošanas un eksporta kontroles jomā traucēs Amerikas uzņēmumu dalībai ES aizsardzības līgumos, raksta Pais.

"Ja likumdošanas valoda FED jomā un PESCO normās nemainīsies, ES nāksies izvēlēties," uzsvēra Mērfijs.

Kā norāda izdevums, amerikāņu diplomāts faktiski nostādījis Eiropu izvēles priekšā: pašai nodrošināt Eiropas Savienības robežu drošību vai pastiprināt militārās iespējas uz NATO rēķina.

Флаги США и Европейского совета в Брюсселе - Sputnik Latvija
Politika
Savienotās Valstis pieprasa slēgt ES aizsardzības programmu

Turklāt Baltā nama pārstāvis atgādināja, ka Krievijai "ir fiziska robeža ar ES un tā rada tiešu fizisku draudu dalībvalstīm".

Tāpat Mērfijs brīdināja Eiropas diplomātus, ka "jebkura nozīmīga krīze Eiropā prasīs ASV, Kanādas, Lielbritānijas un Norvēģijas atbildi". Šī sabiedroto palīdzība var arī neatnākt, ja, kā apgalvo Vašingtona, ES militārie plāni novedīs pie tā, ka viņu bruņojumi "nespēs strādāt kopā", raksta avīze.

"Iespējams, mūsu armijas kļūs mazāk savienojamas un nespēs cīnīties kopā," secināja ierēdnis.

Tas nav pirmais ASV brīdinājums Eiropai. Maijā tā pati avīze El Pais ziņoja, ka ASV nosūtīja ES vēstuli, kurā brīdināja, ka tās plāni aizsardzības jomā nostāda jautājuma priekšā Transatlantijas militārās rūpniecības integrāciju un NATO sadarbību.

Atbildes kārtā Eiropas diplomātijas vadītāja Federika Mogerīni paziņoja, ka Vašingtonai nevajadzētu būt pamata uztraukumam, jo šie projekti nemaina esošos iepirkumu noteikumus. Eiropas Savienība paliks atvērta Amerikas kompānijām un tehnikai, savukārt "strukturētās aizsardzības sadarbības programma PESCO ir papildinājums visam tam, kas mums jau ir sadarbībā aizsardzības un pētniecības projektu jomā".

YouGov maijā astoņās Eiropas valstīs veiktā aptauja liecina, ka mazāk nekā puse šo valstu pilsoņu uzskata, ka Krievija apdraud Eiropas Savienības drošību.

Krievijas ĀM iepriekš nodēvēja paziņojumus par Maskavas draudiem par "kārtējo organizēto propagandas" akciju un uzsvēra, ka izraisītā "kampaņa pret Krieviju" nodara nopietnu kaitējumu starptautiskām attiecībām.

Ziņu lente
0