Politika

Politiskā ķīmija: amerikāņu ierēdņi gāzē atraduši "brīvības" molekulas

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasТанкер-газовоз
Танкер-газовоз - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par "brīvības molekulu" klātbūtni Amerikas gāzē konferences laikā Vankūverē paziņoja ASV Enerģētikas ministrijas pārstāvji.

RĪGA, 31. maijs – Sputnik. ASV varasiestādes ir pārliecinātas, ka Amerikas sašķidrinātās dabasgāzes (SDG) pircēji kopā ar to iegūst "brīvības molekulas". Ar attiecīgiem paziņojumiem izcēlušies divi valsts Enerģētikas ministrijas ierēdņi, vēsta Sputnik Igaunija.

Saskaņā ar ASV enerģētikas ministra vietnieka Marka Menezesa datiem, pēdējā laikā tiek vērots SDG eksporta piegāžu izaugsme no termināļa Freeport, kurš atrodas Teksasas štatā.

Укладка труб Северного потока - 2 в Балтийском море - Sputnik Latvija
Vācija noraida ASV iespējamās sankcijas pret projektu "Ziemeļu straume 2"

Uzstājoties tīrās enerģijas konferencē Vankūverā, Menezess norādīja, ka sasniegtajiem augstajiem rādītājiem gaišzilās degvielas eksportā ir "izšķiroša nozīme brīvās gāzes izplatīšanā visā pasaulē".

"Pateicoties Amerikas gāzei ASV un visā pasaulē būs tīrāks gaiss," citē augsta ASV Enerģētikas ministrijas ierēdņa vārdus RIA Novosti.

Vēl viens iestādes pārstāvis, enerģētikas ministra palīgs fosilo degvielu lietās Stīvens Vinbergs, paziņoja par nepieciešamību "turpināt Amerikas gāzes piegāžu vairošanu, jo tas palīdzēšot nodrošināt pasauli ar tīru enerģiju, kā arī atbalstīs ASV sabiedroto enerģētisko drošību".

"Tas ļauj Amerikas brīvības molekulām izplatīties visā pasaulē," piebilda Vinbergs.

Zināms, ka kopš pērnā gada Amerikas SDG piegādes Eiropas Savienības valstīm palielinājušās par 272% - līdz 10,4 miljardiem kubikmetru. Šī gada janvārī-februārī Eiropa kļuva par galveno ASV virzienu, šobrīd amerikāņi Eiropas gaišzilās degvielas piegādātāju vidū ieņem trešo vietu.

Pēdējo gadu laikā ASV aktīvi nodarbojas ar savas SDG virzīšanu Eiropas tirgū. Uz šī fona Vašingtonā skan paziņojumi, kuros tiek kritizēta ES nelokāmība gāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvniecības jautājumā.

Строительство газопровода Северный поток-2 в Германии - Sputnik Latvija
Viedoklis
Sit savējos: ASV var veikt sankciju triecienuzbrukumu Eiropai

Kā jau iepriekš stāstīts, amerikāņi iepriekš vairākkārt paziņojuši par nepieciešamību "iesaldēt" Krievijas un Eiropas gāzes projektu un pat draudēja ar sankcijām tā dalībniekiem. Visaugstākajā līmenī Vašingtonā apgalvoja, ka ar "Ziemeļu straumes 2" palīdzību Krievija it kā spēšot ietekmēt ES politiku.

Pēc daudzu ekspertu domām, kritizējot projektu, ASV gatavo pamatni amerikāņu kompānijām Eiropas gāzes tirgus ieņemšanai, kuru gāze ir dārgāka nekā Krievijas.

Tašu Krievijas prezidents Vladimirs Putins iepriekš pauda šaubas par to, ka slānekļa gāze, kuru ASV cenšas uzspiest eiropiešiem, var būt konkurētspējīga Eiropas pieprasījuma aizpildīšanai sakarā ar ieguves, pārstrādes un transportēšanas patērētājiem augstajām izmaksām.

Attiecībā uz "Ziemeļu straumi 2", Maskava vairākkārt paziņojusi, ka projektam ir tikai un vienīgi ekonomisks raksturs, savukārt visas sarunas par tā it kā slēpto politisko spiedienu ir absolūti nepamatotas.

Ziņu lente
0