Politika

Sekss, meli un video: visneparastākie eirodeputāti

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Pāriet pie mediju bankasЗдание Европарламента в Страсбурге
Здание Европарламента в Страсбурге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Cīnītājs par Katalonijas brīvību, skandāla ar "krievu oligarha brāļa meitu" upuris, divi komiķi un daži bijušie premjerministri – Eiropas Parlamentā iekļuvušas spilgtas personības.

RĪGA, 30. maijs – Sputnik. Standarta eirobirokrātu un lobētāju vidū jaunajā Eiropas Parlamenta sasaukumā ir arī interesanti cilvēki, raksta Reuters.

Visspilgtākā figūra, bez šaubām, ir 82 gadus vecais Silvio Berluskoni, kurš četras reizes bijis Itālijas premjerministrs. Viņš pārdzīvojis skandālu un apsūdzību vilni par visdažādākajiem noziegumiem – no krāpšanās līdz ballīšu rīkošanai ar nepilngadīgām prostitūtām – pārcieta operāciju saistībā ar zarnu aizsprostojumu, un 2. jūlijā ieņems eirodeputāta krēslu Strasbūrā (kur, jāsaka, viņš pirms 16 gadiem salīdzināja eirodeputātu no Vācijas ar nacistu koncentrācijas nometnes apsargu).

Валдис Домбровскис во время голосования на выборах в Европарламент в Риге - Sputnik Latvija
Politika
Vēl padomāšot: koalīcija nesteidz apstiprināt Dombrovski eirokomisāra amatā

Berluskoni nav vienīgais bijušais premjers Eiropas Parlamentā. Polijas pārstāve Beāte Šidlo visvairāk pazīstama Briselē pateicoties neveiksmīgiem mēģinājumiem traucēt sava tautieša Donalda Tuska pārvēlēšanu Eiropas Padomes vadītāja amatā – rets piemērs tam, kā iekšējās nesaskaņas tiek liktas augstāk par iespēju norīkot savas valsts pārstāvi nozīmīgā amatā ES.

Kaut arī Polijas vēlēšanās uzvarēja konservatīvā partijas "Likums un taisnīgums", kuru pārstāv Šidlo, liberāļus iepriecināja Slupskas mēra Roberta Bedrona ievēlēšana, kurš kļūs par pirmo atklāto geju, kurš pārstāvēs Poliju Eiropas Parlamentā.

Vadošais Francijas "Nacionālās apvienības" (bijusī "Nacionālā fronte") pārstāvis Žordāns Bardella izceļas ar savu jaunību – viņam ir tikai 23 gadi, viņš ir par 18 gadiem jaunāks par Francijas prezidentu Emanuelu Makronu, kura partiju atstāja otrajā vietā, un pārāk jauns, lai piedalītos vēlēšanās Itālijā, no kurienes nāk viņa ģimene.

Голосование на выборах в Европарламент в Риге - Sputnik Latvija
Politika
Jātur rasisti tālāk no Eiropas: kā Latvijas pilsoņi nobalsojuši Anglijā

Eirodeputāts Nijaki Kiziļureks kļūs par pirmo Kipras turku kopienas pārstāvi Eiropas Parlamentā.

Pirmajā (un jebkurā citā) Eiropas Parlamenta sēdē var nenokļūt Spānijas pārstāvis Oriols Žunkerass – kopā ar citiem Katalonijas politiķiem viņš sēž cietumā, gaidot tiesu saistībā ar apsūdzību neatkarības referenduma organizēšanā 2017. gadā.

Somijas pārstāvis Teuvo Hakkarainens pirms diviem gadiem piedzērās un ar varu noskūpstīja kolēģi no nacionālā parlamenta, un tagad grasās Eiropas Parlamenta tribīnē paziņot visiem, ka starptautiskā sieviešu kustība #metoo ir absolūtas muļķības.

Daži deputāti guvuši popularitāti pirms ķērās klāt politikai: piemēram, vācu satīriskā partija "Partija" ieguva divus mandātus (2014. gada vēlēšanās tai tika tikai viens mandāts), un tagad Eiropas Parlamentā sēdēs divi pazīstami televīzijas komiķi. Savukārt Austrijā ievēlēta Sāra Vinera, vāciski runājošajā Eiropā pazīstama televīzijas šovu pavāre.

Голосование на выборах в Европарламент в Риге - Sputnik Latvija
Politika
Eiroskeptiķu uzvara EP negarantē viņu vienotību

Nav sveša zilajā ekrānā arī 71 gadu vecā Enna Vidkomba, bijusī Lielbritānijas darba un pensiju ministre, cīnītāja par katoļu morāli un pret LGBT tiesībām: pērn viņa piedalījās populārā realitātes šovā un zaudēja drag-karalienei (vīrietim, kurš uzstājas sieviešu kleitā).

Vēl viens jauniņais Eiropas Parlamentā arī kļuva slavens pateicoties video, taču jau pret paša gribu – vienu no mandātiem var iegūt Haincs Kristiāns Štrahe, kura videolentē ierakstītā saruna ar "krievu oligarha brāļa meitu" nonāca presē un noveda pie Austrijas valdības atlaišanas.

Ziņu lente
0