Pavasara trakums: NATO ieviesīs jaunu stratēģiju Krievijas "kodoldraudu" dēļ

© National Museum of the U.S. NavyБаллистическая ракета Трайдент II D5
Баллистическая ракета Трайдент II D5 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ziemeļatlantijas alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs norādīja, ja nepieciešamas jaunas militārās koncepcijas, ņemot vērā kodolkara risku, kas it kā nākot no Krievijas puses.

RĪGA, 25. maijs — Sputnik. Kopš "aukstā kara" laikiem pamatīgi apputējušais un noblāvušais Maskavas kodoldraudu zobens no jauna pacēlies pār NATO stratēģu galvām. Izmaiņas ir pavisam nelielas – "sarkano" draudu vietā tagad runa ir par "Krievijas draudiem", vēsta Sputnik Igaunija.

NATO sevi neapgrūtina ar pierādījumiem

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs intervijā vācu izdevumam Welt am Sonntag pastāstīja, ka šonedēļ alianses militārie eksperti pieņēmuši lēmumu ieviest jaunu militāro stratēģiju, ņemot vērā "kodoldraudus", ko Rietumiem it kā nesot Krievija.

Взрыв ядерной бомбы - Sputnik Latvija
ANO institūts izsludinājis augstāko kodolkara draudu līmeni

Viņš piebilda, ka NATO saskaras ar jauniem izaicinājumiem austrumos un dienvidos. "Runa ir par to, lai arī turpmāk mēs būtu gatavi aizsardzībai un nodrošinātu stabilitāti. Tas daļēji prasa jaunu militāro koncepciju," viņš skaidroja.

Iepriekš jau vēstīts, ka NATO pārstāvji ne vienu reizi vien apsūdzējuši Kremli par kodolieroču pielietošanas plānu izstrādi. Piemēram, 2019.gada martā NATO apvienoto spēku Eiropā komandieris ģenerālis Kērtiss Skaparoti paziņoja, ka preventīvs raķešu trieciens ļaus Krievijai panākt "ātru uzvaru pār vājākajiem kaimiņiem". Pie tam viņš neminēja nekādus argumentus, kas apstiprinātu teikto.

Īlenu maisā nenoslēpsi

Taču NATO galvenais trieciena spēks – ASV – nebūt nedomā atteikties no preventīva trieciena koncepcijas. Debatēs Senātā ASV BS Štābu apvienotās komitejas vadītājs ģenerālis Džozefs Danfords vairākkārt norādījis, ka tamlīdzīga politika apgrūtina pretiniekam lēmumu pieņemšanas procesu par uzbrukumu Savienotajām Valstīm.

Пуск американской управляемой ракеты Tomahawk - Sputnik Latvija
Lidlauki Baltijā ir gatavi: KF paziņoja par ASV kodolieroču izmantošanas iespējamību

Savukārt Kremlis jau vairākkārt uzsvēris, ka kodolieročus uzskata tikai par aizsardzības līdzekli. Valsts prezidents Vladimirs Putins norādīja, ka Krievijas kodoldoktrīna neparedz preventīvu triecienu – Maskava var pielietot kodolieročus tikai atbildei.

Putis paskaidroja, ka tamlīdzīgs lēmums iespējams, ja raķešu uzbrukuma brīdinājuma sistēmas ne tikai fiksēs raķešu startu, bet arī sastādīs lidojuma trajektorijas precīzu trajektoriju un laiku, kad kaujas galviņas nokritīs Krievijas teritorijā. "Taču agresoram jāzina – atmaksa ir neizbēgama," uzsvēra Putins.

Ziņu lente
0