Maskava palikusi bez cepumiņiem: Viktorijai Nulandai nav ļauts ierasties Krievijā

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasПомощник госсекретаря США Виктория Нуланд в Киеве
Помощник госсекретаря США Виктория Нуланд в Киеве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijusī ASV valsts sekretāra palīdze Eiropas un Eirāzijas lietās, pret Krieviju vērsto sankciju iniciatore un kvēla atbalstītāja Viktorija Nulanda nav saņēmusi Krievijas vīzu.

RĪGA, 24. maijs – Sputnik. Viktorijas Nulandas vīzas pieteikums ir noraidīts, ņemot vērā to, ka politiķe iekļauta melnajā sarakstā, ko sastādījušas Krievijas varasiestādes, atbildot uz Amerikas ierobežojumiem, paziņoja RIA Novosti Ārlietu ministrijā.

Nulandas brauciena mērķis Krievijā bija dalība slēgtā starptautiskā konferencē Maskavā, ko organizēja Krievijas Starptautisko lietu padome, Vācu ārpolitikas biedrība un Džona Hopkinsa Universitātes Perspektīvo starptautisko pētījumu skola.

Senators Aleksejs Puškovs, komentējot Twitter vietnē vīzas atteikumu Nulandai, nosauca Krievijas ĀM lēmumu par likumsakarīgu.

"Tātad likumsakarīgi, ka pret viņu attiecināti Krievijas pretpasākumi. Uz ko tad viņa cerēja?" norādīja Krievijas politiķis.

Pēc Puškova sacītā, Nulanda bija viena no ekonomisko un personālo sankciju politikas autorēm attiecībā pret Krieviju. Turklāt, pavisam nesen viņa aicināja tās pastiprināt.

Денежные купюры США и американская виза - Sputnik Latvija
Politika
Paplašinās pret Krieviju vērstā ASV "vīzu blokāde"

Bijusī valsts sekretāra palīdze Eiropas un Eirāzijas lietās aktīvi piedalījās Ukrainas politiskajā dzīvē un palikusi atmiņā pirmām kārtām ar cepumu dalīšanu protesta akciju laikā Maidanā 2014. gada ziemā.

Patiesībā cepumu dalīšana Maidanā nav galvenais Viktorijas Nulandas nopelns. Pēc Maskavas Valsts universitātes Rūzvelta ASV izpētes centra direktora Jurija Roguļeva sacītā, Ukrainā viņai bija ēnu kardināla loma, savukārt viņas darbības virzienu – Austrumeiropa un Krievija – iepriekšējā ASV prezidenta Baraka Obamas administrācijā uzskatīja par vienu no nozīmīgākajiem.

"Kopā ar savu vīru viņa karsti aizstāvēja amerikāņu globālo virsvadību, Amerikas intereses un to visa veida aizsardzības ideju – gan ar militāriem, gan ar ekonomiskiem, ar jebkādiem līdzekļiem. Tā ir aktīvas uzbrukuma politikas kvintesence Amerikas interešu virzībā," pastāstīja Roguļevs.

No pionieru vadītājas PSRS līdz valsts sekretāra palīdzei ASV

Viktorija Nulanda pabeigusi Brauna Universitāti. Tā absolventiem ASV tiek piedāvāti amati, un pēc to sadales Nulanda nonāca PSRS.

Viņa bija pionieru vadītāja bērnu nometnē netālu no Odesas, savukārt diplomātes statusā pirmo reizi strādāja Ķīnā. Drīz viņa tika pārcelta pastāvīgam darbam Valsts departamentā, kur vadīja jautājumus, kas saistīti ar Klusā okeāna baseina un Austrumāzijas valstīm.

Ar attiecībām ar PSRS Nulanda nodarbojās 1988.-1993. gadā. Sākumā viņa strādāja Ulanbatorā un bija atbildīga par ASV politiku Padomju Savienībā un Kaukāza valstīs. No 1991. līdz 1993.gadam viņa cieši sadarbojās ar Borisa Jeļcina valdību.

2017. adā, pēc Donalda Trampa nākšanas pie varas ASV Nulanda atkāpās no amata. Šobrīd viņa ir Brūkingsa institūta ārštata darbiniece un Albright Stonebridge Group vecākā padomniece.

Ziņu lente
0