Britu mediji: jau šodien Terēza Meja paziņos par atkāpšanos

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasПремьер-министр Великобритании Тереза Мэй выступает на саммите Европейского Союза в Брюсселе
Премьер-министр Великобритании Тереза Мэй выступает на саммите Европейского Союза в Брюсселе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viss nostājas pret premjerministri: parlaments neatbalstīja Brexit plānu, ietekmīgi lobētāji nosakņoti kritiski, savukārt pazīstamā Terēzas Mejas kolēģe no Konservatīvās partijas atkāpusies no amata.

RĪGA, 24. maijs – Sputnik. Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja piektdien, 24. maijā, varētu paziņot par esošās valdības atkāpšanos.

Par to paziņoja RIA Novosti ar atsauci uz britu izdevumu The Times. Tiek apgalvots, ka par šāda lēmuma stimulu varētu kļūt 22. maijā notikusī britu parlamenta Kopienu palātas līderes un pazīstama Terēzas Mejas vadītās Konservatīvās partijas locekles Andrejas Lidsomas demisija, kas tiek pamatota ar domstarpībām par Brexit ar valsts premjeri.

Премьер-министр Великобритании Тереза Мэй на цифровом саммите ЕС в Таллине - Sputnik Latvija
Politika
Sunday Times: britu ministri plāno atstādināt Terēzu Meju no premjera posteņa

Avīze apgalvo, ka, pēc Mejas atbalstītāju domām, viņa paziņos par atkāpšanos pēc tikšanās ar Gremu Brediju. Sers Grems Bredijs, tā dēvētās "Komitejas 1922" (ietekmīgu Lielbritānijas politiķu sanāksme) priekšsēdētājs, 21. maijā parlamentā paziņoja, ka 70% parlamenta locekļu vēlas, lai Meja atkāptos no sava amata.

Šī nolūka dēļ viņa nāca klajā ar vairākiem solījumiem, kuri, pēc viņas domām, spēj mainīt jaunā Brexit projekta pretinieku domas, ko ceturto reizi iesniegs parlamentam jūnija sākumā.

Starp svarīgākajiem no Mejas paziņojumiem bija solījums dāvāt parlamentam iespēju nobalsot jautājumā par otra referenduma rīkošanu un turpmāko tirdzniecības attiecību scenārijiem ar ES. Spriežot pēc pazīstamu politiķu reakcijas, viņas argumenti nepanāca vēlamo.

Atkāpšanās un ārkārtas parlamenta vēlēšanas

Opozīcija jau aicināja rīkot ārkārtas parlamenta vēlēšanas, jo uzskata Kopienu palātas līderes atkāpšanos par pietiekamu pamatu tādam lēmumam.

Piemēram, Leiboristu partijas priekšsēdētāja Iana Leverija paziņoja, ka premjerministres autoritāte ir iedragāta laikā, kad "konservatori plēš sevi daļās, bet valstī saglabājas krīze".

"Valdība sarīkojusi katastrofālu haosu pārrunās par Brexit, mūsu tērauda liešanas nozare ir apdraudēta," viņa uzsvēra.

Viņa uzsvēra, ka Terēzai Mejai ir jāatkāpjas no amata valsts interešu labā.

Kā jau ziņots iepriekš, šī gada martā britu deputāti trešo reizi nobalsoja pret Brexit vienošanos ar ES. Tagad Londonai jāpiedāvā kāds alternatīvs rīcības variants, vai arī jāizstājas no Eiropas Savienības – pirmo datumu 2019. gada marta beigās tā jau palaidusi garām.

Ja britu valdība nesniegs Briselei rīcības plānu, valsti sagaida tā dēvētais "skarbais" Brexit – izstāšanās no Eiropas Savineības bez vienošanās.

Ziņu lente
0