UNESCO: Ik nedēļu pasaulē mirst viena valoda

© Sputnik / Igor Mikhalev / Pāriet pie mediju bankasИндеец племени дани
Индеец племени дани - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ANO Ģenerālasambleja pasludinājusi 2019. gadu par starptautisko Pamattautu valodu gadu, lai pievērstu uzmanību riskam, kas apdraud pamatvalodas.

RĪGA, 20. maijs - Sputnik. Pasaulē esošo pamatvalodu skaits svārstās starp pieciem un sešiem tūkstošiem, aģentūrai RIA Novosti pastāstīja UNESCO Sakaru un informācijas sektora Informācijas pieejamības un saglabāšanas nodaļas vadītājs Bojans Radoikovs.

Выступление на празднике Масленицы, организованном Русским союзом Латвии - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ja iespļausi sejā – sāks kauties: ko vēlas krievi Latvijā

"Kopumā pasaulē ir pieci līdz seši tūkstoši pamatvalodu. Mēs UNESCO veicam, ja vēlaties, šo valodu inventarizāciju," eksperta teikto citēja Sputnik Baltkrievija.

Viņš atklāja, ka pasaule zaudē vismaz vienu pamatvalodu mēnesī.

"Reizi nedēļā vai divās nedēļās mirst viena valoda. Tā vienkārši ir statistika. Ko darīt? Vienkārši vērot to, saglabājot atmiņā kārtējās mirušās valodas nosaukumu? Nē. Mēs esam izvaidojuši apdraudēto valodu atlasu, kas ļaus saglabāt tās valodas, kas pagaidām vēl nav mirušas, lai nākamajām paaudzēm būtu piekļuve tām," teica aģentūras sarunbiedrs.

"Grūti pateikt, kur valodas izzūd visātrāk. Šķiet, galvenokārt tā ir Āfrika un Latīņamerika, jo dažkārt paliek tādas valodas, kurās runā tikai trīs vai četri cilvēki. Kad viņi mirst, neviens cits vairs nespēj to aizvietot," piebilda eksperts.

Pēc viņa domām, "tā ir normāla, dabiska valodu izdzišana".

"Labot situāciju ir neiespējami. Taču var saglabāt, atrast cilvēkus, kuri ierakstīs video, vēl kā citādi piedalīsies valodu saglabāšanā... Tāds ir process. Nākamo 50 gadu laikā, iespējams, no pasaules valodām puses nebūs. Tās būs mirušās valodas, no kurām paliks tikai atmiņas. Šeit novilkšu paralēles ar bioloģisko daudzveidību: viss izzūd. Kā mēdz teikt, cilvēks ir lielākais iznīcinātājs pasaulē. Mēs varētu lepoties – neviens pasaulē neiznīcina daudzveidību tik sekmīgi," piebilda Radoikovs.

Krievijas Valsts domes vicespīkers Pjotrs Tolstojs - Sputnik Latvija
Krievijas politiķis: valodu diskriminācija rūp ES kā "Titānika" klāja spīdums

Aģentūras sarunbiedrs pastāstīja, ka starptautiskā organizācija vērsusies pie visām pasaules valstīm ar lūgumu sniegt informāciju par pamatvalodām.

"Dažas atbild, citas ne, taču mēs gribam sastādīt maksimāli pilnīgu sarakstu. Ja tas izdosies, tas jau būs daudz... UNESCO uzdevums ir piesaistīt uzmanību pamatvalodu jautājumam, paziņot par to, lai vēlāk tiktu pieņemti kaut kādi svarīgi lēmumi," piebilda Radoikovs.

Radoikovs atzīmēja, ka pamatvalodām ir ļoti liela nozīme valsts aspektā.

"Pamatvalodas – tā ir cilvēces bagātība. UNESCO velta lielu uzmanību bioloģiskajai daudzveidībai, bet valodas – tā ir tā pati daudzveidība un tāds pats dārgums, kas ir jāsaglabā. Kultūru daudzveidība, valodu daudzveidība – tam visam ir milzīga nozīme pasaulei," uzsvēra Radoikovs.

Ziņu lente
0