Lavrovs: bez Krievijas neizdosies uzvarēt tos, kuri Latvijā godā nacistus

© Sputnik / Нина Зотина / Pāriet pie mediju bankasXIX Всемирный фестиваль молодёжи и студентов. Дискуссионная программа
XIX Всемирный фестиваль молодёжи и студентов. Дискуссионная программа - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bez pilnvērtīgas sadarbības ar Krieviju nav iespējams atrisināt virkni problēmu Eiropā – no nekontrolējamās migrācijas līdz diskriminācijai mazākumtautību izglītībā.

RĪGA, 18. maijs — Sputnik. Pašreizējo krīzi Eiropas Padomē iespējams atrisināt, ja būs nodrošināta visu Padomes valstu līdztiesīga dalība EPMK un EPPA, paziņoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, uzstājoties Eiropas Padomes Ministru komitejas 129.sesijā Helsinkos.

17.maijā EPMK publicēja paziņojumu, kurā teikts: visām EP valstīm jābūt tiesībām un līdztiesīgu darbu Eiropas Padomes Ministru komitejā un Parlamentārajā asamblejā.

"Atbalstām visus, kuri atbalsta bezjēdzīgas konfrontācijas pārtraukšanu, Eiropas Padomes viengabalainību. Šim nolūkam nepieciešams atgriezties pie organizācijas sākotnējiem principiem, kuru starpā galvenais ir visu valstu līdztiesība," teica Lavrovs.

Дворец Европы в Страсбурге, где проходят заседания ПАСЕ - Sputnik Latvija
EPPA sūdzas par Krievijas naudas trūkumu un ierobežojumu desmitgadi

Par aktuālāko viņš uzskata konsensa kultūras atgriešanos Eiropas Padomē.

"Nožēlojam, ka vairāku delegāciju nekonstruktīvā viedokļa dēļ nav izdevies pacelt tagadējās sesijas galvenos dokumentus konsensa atbalsta līmenī. Taču acīmredzams, ka lēmums par tiesībām un saistībām, pret ko iebilda tikai dažas dalībvalstis paver ceļu tagadējās krīzes atrisināšanai. (..) Tagad – vārds EPPA," teica Krievijas ārlietu ministrs.

Viņš atzīmēja, ka Eiropas vienotība ir svarīga gan jauno izaicinājumu – narkotiku bizness, migrācija, mūsdienu verdzība, - gan arī veco problēmu priekšā.

"Septiņus gadu desmitus pēc Lielās Uzvaras Eiropā vēl arvien paceļ galvu spēki, kuri tiecas glorificēt nacismu un tā līdzskrējējus. Latvijā godā Waffen SS veterānus. Ukrainā pēc valsts apvērsuma zem nacistu līdzskrējēju karogiem triumfē nacionālradikāļi, kam tiek piedoti asiņaini noziegumi. (..) Daudzās valstīs turpinās uzbrukumi mediju brīvībām, mazākumtautību tiesībām uz valodu, izglītību, reliģiju. Kijevā aizejošā vara drudžaini paraksta likumus, kas paredz citu valodu, izņemot ukraiņu, aizliegumu visās dzīves sfērās. Saglabājas kaunpilnais nepilsonības fenomens. Biežākas kļuvušas antisemītisma izpausmes. Laiks paskatīties acīs arī globālajai kristiešu vajāšanas problēmai (kāpēc mēs no tā kaunamies?), islāmofobijas apkarošanas uzdevumam," konstatēja Lavrovs.

EPPA - Sputnik Latvija
Focus: EPPA nav līdzekļu apkopēju apmaksai bez Krievijas naudas

Viņš norādīja, ka visas šīs problēmas prasa Eiropas tiesībsargājošo struktūru iejaukšanos.

Lavrovs uzsvēra, ka Krievija ir ieinteresēta turpināt darbu Eiropas Padomē, taču ar visu dalībvalstu līdztiesības principiem.

"Esam pārliecināti, ka Eiropai ir jāsaprot – bez Krievijas diezin vai ir iespējams nodrošināt patiesu Eiropas drošību katrā tās dimensijā. Ceru, ka eiropieši tomēr atradīs sevī spēkus demonstrēt patstāvību kontinenta nākotnei svarīgos jautājumos," apliecināja Lavrovs.

Ziņu lente
0