Arhitekti piedāvā Parīzes Dievmātes katedrāles projektu ar stikla jumtu un fermu

© AFP 2023 / Philippe LopezПожар в соборе Парижской Богоматери
Пожар в соборе Парижской Богоматери - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Arhitektu doma ir tajā, lai "Parīzes Dievmātes katedrāli pārvērstu ēkā ar pozitīvu enerģiju, kura ražos vairāk enerģijas, nekā patērēs".

RĪGA, 12. maijs – Sputnik. Franču arhitekti piedāvā Parīzes Dievmātes katedrāles projektu ar stikla jumtu, kurš ļaus absorbēt gaismu, kā arī uzstājās ar pilsētas fermas izveidošanas ideju, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Francijas arhitektūras biroju Vincent Callebaut Architectures.

Projektam piešķirts nosaukums Palingenesis, kas tulkojumā no grieķu valodas nozīmē "atdzimšana", "reģenerācija". Arhitektu doma ir tajā, lai "Parīzes Dievmātes katedrāli pārvērstu ēkā ar pozitīvu enerģiju, kura ražos vairāk enerģijas, nekā patērēs".

Arhitekti piedāvā uzbūvēt gaismu absorbējošu jumtu. Katedrāle spēs ražot elektrību, siltumu, tāpat tiks sakārtota ēkas pasīvā ventilācija. Jumta koka karkasu piedāvāts nosegt ar trīs dimensiju stikla kristāliem no speciāla "organiskā aktīvā slāņa", kurš sastāv no oglekļa, ūdeņraža, slāpekļa un skābekļa, tas ļaus absorbēt gaismu un pārveidot to enerģijā. Tiek precizēts, kad šīs "kristāliskās plāksnes" daļēji atvērsies, radīsies gaisa plūsma, kura aizies līdz pat smailes galotnei.

Пожар в соборе Парижской Богоматери - Sputnik Latvija
Pēc ugunsgrēka Parīzes Dievmātes katedrālē konstatēts svina piesārņojums augsnē

Turklāt, uz katedrāles jumta plānots izveidot sabiedrisku pilsētas fermu, kur viens cilvēks varēs izaudzēt "līdz 25 kilogramiem augļu un dārzeņu kvadrātmetrā gadā", tādējādi, summārā raža var sasniegt 21 tonnu gadā. Arhitekti piedāvā izaudzētos augļus un dārzeņus izdalīt bezmaksas.

Tāpat piedāvāts uzstādīt ekoloģisku smaili, kuras elementi tiks izstrādāti no ozola koksnes un oglekļa šķiedras. Precizēts, ka uz smailes tiks atgriezts vara gailis, kuru atrada starp gruvešiem pēc ugunsgrēka katedrālē, lai tas kļūtu par "garīgo zibensnovedēju" un "ticīgo aizstāvi".

Vēsturē lielākais ugunsgrēks Parīzes Dievmātes katedrālē notika 15. aprīļa vakarā. Nobruka katedrāles smaile, liesmas pārņēma nesošās konstrukcijas. Ugunsdzēsēji paziņoja, ka katedrāles struktūra un galvenie mākslas darbi, kā arī katedrālē glabātās relikvijas, tika izglābtas. Nelaimes gadījums var būt saistīts ar restaurācijas darbiem.

Ziņu lente
0