Pēc ugunsgrēka Parīzes Dievmātes katedrālē konstatēts svina piesārņojums augsnē

© Sputnik / Dominique Boutin / Pāriet pie mediju bankasПожар в соборе Парижской Богоматери
Пожар в соборе Парижской Богоматери - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Oficiāli apstiprinājies, ka pie Parīzes Dievmātes katedrāles ņemtie augsnes paraugi rāda ievērojamu svina putekļu piesārņojumu.

RĪGA, 10. maijs — Sputnik. Parīzes centrā – rajonā, kur šī gada 15. aprīlī izcēlās ugunsgrēks Parīzes Dievmātes katedrālē, konstatēts piesārņojums – augsnē ievērojami pārsniegta svina norma, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti.

Mediji uzsvēra, ka augsnes piesārņojuma līmenis pieaug, tuvojoties ugunsgrēka vietai.

Parīzes policijas prefektūra laida klajā īpašu paziņojumu, kurā apliecināja, ka pēc ugunsgrēka tiek veikta gaisa kvalitātes analīze katedrāles apkaimē, un apdraudējums nav konstatēts.

"Pēc ugunsgrēka ņemot paraugu analīze liecina, ka, ieelpojot gaisu, riska uzņemt svinu nav," teikts prefektūras paziņojumā. 

Pie tam oficiāli apstiprināts, ka pie Parīzes Dievmātes katedrāles, kur patlaban apmeklējumi ir liegti, ņemtie augsnes paraugi rāda ievērojamu svina putekļu piesārņojumu – svina saturs sasniedz 10-20 gramus uz kilogramu augsnes (norma – 0,3 grami uz kilogramu).

Пожар в соборе Парижской Богоматери - Sputnik Latvija
Policija uzskata, ka ugunsgrēks Parīzes Dievmātes katedrālē sākās zem tās smailes

Varasiestādes ieteica Parīzes Dievmātes katedrāles apkaimē dzīvojošajiem biežāk dzīvokļa uzkopšanai izmantot mitrās tīrīšanas metodi, nevis putekļusūcēju, regulāri mazgāt rokas un sadzīves priekšmetus.

Liela mēroga ugunsgrēks Parīzes Dievmātes katedrālē, vienā no Francijas galvaspilsētas simboliem, sākās 15. aprīļa vakarā. Negadījuma rezultātā izdega katedrāles iekštelpas, jumts, pulkstenis, nobruka katedrāles smaile un ievērojama daļa jumta seguma.

Svins ir relatīvi viegli kūstošs smagais metāls. Tas ir toksisks cilvēka organismam.

Ugunsdzēsēji ziņoja, ka katedrāles sienas un torņi, kā arī tajā glabātās kristīgās relikvijas ir izglābtas. Izmeklēšana apliecināja, ka ugunsgrēka iemesls, iespējams, saistīts ar restaurācijas darbiem.

Пожар в соборе Парижской Богоматери - Sputnik Latvija
Nosaukta negaidīta Parīzes Dievmātes katedrāles ugunsgrēka versija

Pēc ugunsgrēka likvidācijas katedrālē turpinās vēsturiskās ēkas stabilizācijas darbi. Eksperti secināja, ka ēkas struktūra ir saglabājusies, taču uzmanību nepieciešams veltīt vairākām vietām velvēs.

Francijas prezidents Emanuels Makrons jau ugunsgrēka naktī paziņoja, ka katedrāle tiks atjaunota. Taču, saskaņā ar speciālistu vērtējumu, pilna vēsturiskās ēkas atjaunošana var prasīt desmitiem gadu. Francijas valdība, valsts katoļu baznīca, sabiedriskās organizācijas un bagātie francūži jau sākuši ziedojumu vākšanu. Savu ieguldījumu solīja izdarīt UNESCO un ANO.


Ziņu lente
0