Tiesa Londonā piespriedusi Asanžam 50 nedēļas cietumā

© REUTERS / HANNAH MCKAYОснователь WikiLeaks Джулиан Ассанж
Основатель WikiLeaks Джулиан Ассанж - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par spriedumu bija sašutuši WikiLeaks dibinātāja piekritēji, kuri uzturējās tiesas zālē un pie tiesas ēkas.

RĪGA, 2. maijs — Sputnik. Tiesa Londonā piespriedusi WikiLeaks dibinātājam Džulianam Asanžam brīvības atņemšanu uz 50 nedēļām par atbrīvošanas nosacījumu pārkāpumu, informēja RIA Novosti korespondents.

"Jūs nepadevāties policijai pēc paša vēlēšanās, Ekvadoras vēstniecība bija spiesta piešķirt piekļuvi policijai ēkā. (..) Jums bija izvēles iespēja, un es noraidu visus argumentus par labu sprieduma mīkstināšanai," teica tiesnese Debora Teilore, pasludinot spriedumu.

Viņa piebilda, ka Asanža pieļautais atbrīvošanas nosacījumu pārkāpums ir "aiz nopietnāko pret viņu izvirzīto apsūdzību robežām".

Вирус-вымогатель атаковал IT-системы компаний в разных странах - Sputnik Latvija
Anonymous biedrība iesaka Londonai labprātīgi atbrīvot Asanžu

"Jūs neieradāties tiesā, paslēpies Ekvadoras vēstniecībā. Šī valsts piešķīra jums politisko patvērumu, bet pēc tam to anulēja. (..) Jūs neapstrīdējāt tiesas iepriekšējos lēmumus. Jūsu darbību mērķis bija pretošanās tiesvedībai vai tās ievilkšana garumā. Es uzskatu, ka jūs esat pieļāvis nopietnu pārkāpumu. Uzturoties vēstniecībā, jūs pēc paša iniciatīvas atteicāties piešķirt Lielbritānijas varasiestādēm piekļuvi sev," turpināja tiesnese.
Viņa atzīmēja, ka nopietnais pārkāpums pelnījis maksimālo sodu, kas sasniedz 12 mēnešus. Tomēr tiesnese nepiesprieda maksimālu sodu, jo WikiLeaks dibinātājs rakstiski atvainojies.

"Kauna lieta"

Par spriedumu bija sašutuši WikiLeaks dibinātāja piekritēji, kuri uzturējās tiesas zālē un pie tiesas ēkas.

"Nē! Kauns!" atskanēja saucieni no apmeklētāju vietām.

Cilvēki uz ielas skandēja: "ASV, Lielbritānija – rokas nost no Asanža!" Viņi turēja plakātus "Brīvību Asanžam", "Nē – Asanža ekstradīcijai", "Atbrīvojiet patiesību, izlaidiet Asanžu", "Asanža brīvība ir mūsu brīvība".

"Tas ir kauns, viņi ņirgājas par viņu, taču viņš nepadosies," RIA Novosti pastāstīja protesta dalībniece.

WikiLeaks norādīja, ka lēmums ir "tikpat šokējošs, cik atriebīgs". "Mēs esam nopietni noraizējušies par to, vai viņš Lielbritānijā saņems godīgu tiesvedību par ekstradīciju," teica organizācija Twitter tīklā.

Londonas tiesas lēmums nosaka, ka ASV pienākums ir līdz 12. jūnijam iesniegt Lielbritānijai visus dokumentus Asanža ekstradīcijas jautājumā. Lietas izskatīšana šajā jautājumā turpinās.

Asanža lieta

Džulians Asanžs kļuva plaši pazīstams pēc atmaskojošām publikācijām, kurās, piemēram, bija runa par ASV operācijām Afganistānā un Irākā, kā arī apstākļiem Guantanamo nometnē.

WikiLeaks dibinātājs Džulians Asanžs - Sputnik Latvija
Džuliana Asanža tēvs saista dēla arestu ar ASV dolāru un Ekvadoras parādiem

2010. gadā, kad par viņu ieinteresējās ASV varasiestādes, Asanžs ieradās Zviedrijā, kur cerēja gūt aizstāvību. Šeit viņš tika apsūdzēts par seksuālu vardarbību. Asanžs apsūdzības noliedza.

Zviedrijas tiesa izsludināja Asanžu starptautiskajā meklēšanā, un WikiLeaks dibinātājs tika aizturēts Londonā, taču izlaists pret ķīlas naudu. Kopš 2012. gada WikiLeaks slēpās Ekvadoras vēstniecībā Londonā.

Pirms dažām nedēļām Ekvadora liedza Asanžam diplomātisko patvērumu sakarā ar "necienīgu un agresīvu uzvedību" un starptautisko līgumu atkārtotiem pārkāpumiem.  11. aprīlī Asanžu arestēja Lielbritānijas policija.

Ziņu lente
0