Galvenie svētki: pareizticīgie kristieši svin Lieldienas

© Sputnik / Григорий Сысоев / Pāriet pie mediju bankasПасхальное богослужение в храме Христа Спасителя
Пасхальное богослужение в храме Христа Спасителя - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jēzus Kristus augšāmcelšanos šodien visā pasaulē svin pareizticīgie kristieši.

RĪGA, 28. aprīlis – Sputnik. Svētdien, 28. aprīlī, visas pasaules pareizticīgie kristīgie svin savus galvenos svētkus – Lieldienas, jeb Kristus augšāmcelšanos.

Kristiešu Lieldienu svinības ilgst 40 dienas, par piemiņu 40 dienu augšāmcēlušās Kristus atrašanās laikā ar saviem sekotājiem, pēc kā viņš pacēlās debesīs. Pirmā nedēļa ir īpaši svinīga, tā guva nosaukumu Klusā nedēļa.

Visaugstisvētītais Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs apsveica visus Latvijas iedzīvotājus lielajos svētkos. Savā Lieldienu sveicienā viņš aicināja ticīgus lūgt par mieru, par klusumu, par pestīšanu un labklājību, kā arī par baznīcu un tās vienotības saglabāšanu. Sveiciens publicēts Latvijas Pareizticīgās Baznīcas oficiālajā mājaslapā.

"Brāļi un māsas, dzīvosim dievbijīgi, pēc Dieva likumiem, mīlēsim un cienīsim katru cilvēku, saskatot viņā savu brāli," teikts Metropolīta Aleksandra uzrunā.

Arī Maskavas un visas Krievzemes patriarhs Kirils vērsās pie ticīgajiem.

"Mēs svinam Kristus uzvaru pār nāvi – ļaunāko cilvēka dzimtas ienaidnieku. Lai Lieldienu prieks nekad jūs nepamet. Lai, redzot cilvēku, jūs atcerētos, ka arī viņa vārdā Kristus augšāmcēlies," pateica Kirils.

Sestdien, 27. aprīlī, noslēdzās Lielais gavēnis. Taču oficiāli gavēnis beidzas pēc Lieldienu rīta dievkalpojuma, svētdien, tāpēc pastāv tradīcija sākt svētku mielastu ar Lieldienu kūkām, pēc kā jāpāriet pie olām, un pēc tam var ēst arī gaļu.

Otrajās Lieldienās, pirmdien, 29. aprīlī, Svētā uguns, kura aizdegās Svētā kapa baznīcā Jeruzālemē, tradicionāli īpašā lampā tiks nogādāta vispārējā dievkalpojumā Rīgas Kristus piedzimšanas katedrālē.

Dievkalpojums sāksies plkst. 17:00.

LPB Daugavpils un Rēzeknes bīskapijā Svētā uguns tiks nogādāta vispārējā dievkalpojumā, kurš arī notiks 29. aprīlī.

Ziņu lente
0