ASV "suverenitātes saglabāšanas" dēļ izstāsies no ieroču tirdzniecības līguma

© Sputnik / Sergey MelkonovОсновной боевой танк США M1A2 Abrams на международных учениях Summer Shield XIV
Основной боевой танк США M1A2 Abrams на международных учениях Summer Shield XIV - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja par Vašingtonas izstāšanos no starptautiskā ieroču tirdzniecības līguma, skaidrojot to ar vēlmi saglabāt Amerikas suverenitāti.

RĪGA, 27. aprīlis – Sputnik. Starptautiskais ieroču tirdzniecības līgums neatbilst ASV interesēm, uzskata Amerikas prezidents Donalds Tramps, kurš ienāca Baltajā namā pa taisno no biznesa vides, vēsta Sputnik Igaunija.

"Es oficiāli paziņoju, ka ASV atsauks savu parakstu zem šīs absolūti maldinošās vienošanās," paziņoja viņš, piebilstot, ka Vašingtona nosūtīs ANO oficiālu paziņojumu par izstāšanos no līguma.

Tramps jau ir parakstījis rīkojumu Kongresam apturēt ratifikācijas procesu, papildinot to ar frāzi, ka viņa administrācijas vadībā viņš nevienam neatdos Amerikas suverenitāti.

Baltajā namā paziņoja, ka līgums vienkārši nav nepieciešams, lai ASV piedalītos "atbildīgā ieroču tirdzniecībā". Vašingtonā ir pārliecināti, ka ieroču tirdzniecības līgums "ierobežo tikai atbildīgas valstis, savukārt bezatbildīgām ļauj turpināt savu politiku".

Priekš kam bija nepieciešams ieroču tirdzniecības līgums

Starptautiskais ieroču tirdzniecības līgums stājās spēkā 2014. gada decembrī. Līguma piemērošanas sfēra ir attiecināma uz kaujas tankiem, liela kalibra artilērijas sistēmām, kaujas lidmašīnām un helikopteriem, karakuģiem, raķetēm un raķešu palaišanas iekārtām, šaujamieročiem un vieglo bruņojumu.

Pentagons - Sputnik Latvija
ASV kļuvušas par galvenajām Ukrainas ieroču importētājām

Par tā pieņemšanu ANO nobalsoja 154 valstis, 23 valstis (tostarp Krievija, Ķīna un Indija) atturējās, savukārt Irāna, KTDR un Sīrija nobalsoja pret.

Lielāko ieroču importētāju un eksportētāju vidū šī līguma dalībnieki nav Indija, Ķīna, Pakistāna, Saūda Arābija, kā arī visas KDLO dalībvalstis, izņemot Kazahstānu. Vašingtona, kura ieņem līderpozīcijas pasaules ieroču tirdzniecības tirgū, parakstīja vienošanos 2013. gada septembrī, taču ASV Kongress joprojām nav to ratificējis.

Krievijas reakcija

Pēc KF Federācijas Padomes locekļa Franca Klinceviča domām, ASV izstāšanās no līguma kaitēs starptautiskajai drošībai.

"Tagad ASV nekontrolēti tirgos ieročus, palielinās to pārdošanas apjomus," paziņoja RIA Novosti Krievijas senators.

Krievijas Valsts Domes deputāts Aleksandrs Šerins uzskata, ka šis solis ļaus ASV atklāti tirgot ieročus un piegādāt tos nemierniekiem.

"Tas vienkārši samazinās laika apjomu, viņiem nevajadzēs maskēties, nevajadzēs izdomāt kaut kādus viltus kantorus, piesaistīt kaut kādas trešās valstis. Viņi rupji, pa tiešo tirgos ieročus nemierniekiem, kurus viņi jau tā nodrošināja," paziņoja Krievijas parlamentārietis.

ANO joprojām uzskata līgumu par svarīgu

Komentējot ziņu par ASV izstāšanos no ieroču tirdzniecības līguma, ANO ģenerālsekretārs Antoniu Guterrešs norādīja uz tā ārkārtīgo svarīgumu.

Работа магазина по продаже оружия - Sputnik Latvija
Lielākā daļa par terorismu aizdomās turēto ASV saņēmuši ieroču atļaujas

"Tas ir īpaši svarīgs šobrīd, kad mēs esam starptautiskās spriedzes pieauguma un intereses atjaunošanās pret arsenālu paplašināšanas un modernizācijas liecinieki," paziņoja ANO.

Guterrešs ir pārliecināts, ka līgums "ir vienīgais globālais dokuments, kura mērķis ir paaugstināt caurredzamību un atskaitīšanos starptautiskajā ieroču tirdzniecībā". Tā parakstīšana bija "nozīmīgs sasniegums centienos nodrošināt atbildību starptautiskajās ieroču piegādēs".

Ziņu lente
0