Preses brīvības reitings: Latvija nav uzlabojusi savu pozīciju

© AFP 2023 / SAUL LOEBЛоготип "Репортеры без границ"
Логотип Репортеры без границ - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunija pakāpusies par vienu vietu augstāk, savukārt Lietuva pakāpusies uzreiz par sešām vietām reitingā "Reportieri bez robežām".

RĪGA, 19. aprīlis – Sputnik. Latvija saglabājusi 24. vietu ikgadējā preses brīvības reitingā, vēsta starptautiskā tiesību aizsardzības organizācija "Reportieri bez robežām" (RSF).

Pirmo vietu, līdzīgi 2017. un 2018. gadam, tika Norvēģijai, otrajā vietā pakāpusies Somija. Trešā pozīcija tikusi Zviedrijai, savukārt uz ceturto vietu noslīdēja Nīderlande. Tāpat desmitniekā iekļuva Dānija, Šveice, Jaunzēlande, Jamaika, Beļģija, Kostarika. Igaunija no 12. vietas pakāpusies uz 11. vietu, Lietuva pakāpusies uzreiz par sešām pozīcijām un izrādījās 30. vietā.

Pirmās 15 reitinga valstis, tostarp Igaunija, Portugāle, Vācija, Islande un Īrija iekļuva reitinga "bēšā" zonā. Latvija un Lietuva - "dzeltenajā" zonā kopā ar vēl 26 valstīm.

Не будешь смеяться над собой сам, над тобой посмеются другие - Sputnik Latvija
Viedoklis
Re:Baltica atmasko. Vārda brīvību Latvijā kontrolē specdienesti

ASV nolaidās par trim pozīcijām, ieņemot 48. vietu. Krievija pazaudēja vienu pozīciju un, saskaņā ar organizācijas datiem, ieņēma 149. vietu reitingā. KTDR pirmo reizi trīs gadu laikā pacēlās no pēdējās vietas pateicoties valsts līdera Kima Čenuna un ASV prezidenta Donalda Trampa samitiem.

Ziemeļkorejai izdevās parādīt "ļoti mazu uzlabojumu par vienu pozīciju līdz 179. vietai reitingā pateicoties atklātuma vīzijai, kura radās samitu rezultātā, kas saveda kopā līderu Kimu Čenunu un ASV prezidentu Donaldu Trampu," teikts organizācijas atskaitē. Pēdējo, 180. vietu reitingā tagad ieņem Turkmenistāna.

RSF atskaite tiek publicēta katru gadu kopš 2002. gada. Preses brīvības izvērtēšana notiek saskaņā ar nosacītu rādītāju, kurš veidojas uz ekspertu aptauju jautājumu atbilžu pamata visā pasaulē un uz cietsirdības un vardarbības aktu skaita pamata attiecībā pret žurnālistiem izskatāmajā periodā. Kopumā preses stāvoklis tiek izskatīts 180 valstīs.

Ziņu lente
0